Ford Shares Connected Car Data with Other Manufacturers to Help

Autofabrikanten delen onderling voertuigdata in Europa

by Redactie IoT Journaal9 februari 2021

De Amerikaanse autofabrikant Ford gaat in Europa data delen die door zijn ‘connected cars’, ook wel ‘IoT op wielen’ genoemd, worden vergaard. Het ‘Ford Local Hazard Information‘-systeem verzamelt met name gegevens over zaken als het gebruik van mistlampen en plotseling afremmende voertuigen. De informatie wordt voortaan met connected modellen van BMW, Mercedes Benz en Volvo gedeeld. Ford zegt dat het andere automerken vrij staat om zich aan te sluiten bij het datadeel-initiatief.

Het Ford Local Hazard Information-systeem (LHI) bestaat al ruim een jaar. In januari 2020 rolde het eerste model met LHI, een Ford Puma, in Europa van de band. Het systeem verzamelt informatie waaraan gevaarlijke of ‘afwijkende’ verkeersomstandigheden vallen af te leiden, zoals mist, ongelukken en verkeersopstoppingen. Inmiddels zou zo’n 80 procent van alle nieuwe Ford-modellen van LHI zijn voorzien. De kersverse samenwerking met BMW, Mercedes Benz en Volvo valt onder het door de Europese Unie ondersteunde ‘Data for Road Safety‘-initiatief dat een Europees data-ecosysteem van allerhande automakers en toeleveranciers aan de automobielindustrie voorstaat. Los van de automerken, zijn diverse Europese verkeersregelcentra, de Nederlandse producent van navigatiesoftware TomTom en zijn concurrent Here Technologies eveneens lid van deze club.

Filmpje!

Over de werking van het Ford Local Hazard Information-systeem heeft de fabrikant een jaartje geleden een keurig filmpje gemaakt, waarin de werking van het systeem wordt uitgelegd.