5G Nokia IIoT IoT

Baas Bell Labs doet boekje open over 5G en IIoT

by Redactie IoT Journaal18 december 2019

Net voor de zomer van 2020 moeten bedrijven, burgers en overheid de vruchten van de eerste commerciële 5G-netwerken in Nederland gaan plukken. Deze opvolger van het huidige 4G-netwerk voor draadloze communicatie biedt dan ‘alleen maar’ sneller up- en downloaden via de smartphone. Het wordt bijvoorbeeld gezien als de gedroomde netwerkinfrastructuur voor grote en complexe IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken. Dat laatste is het onderwerp van een presentatie, onlangs gegeven door Marcus Weldon, Chief Technology Officer bij netwerkleverancier Nokia en ook de hoogste baas van de beroemde Bell Labs onderzoekscentra.

Als de naam ‘Bell Labs’ u niets zegt, dan is er geen man/vrouw/huisdier overboord. Maar het is eerlijk gezegd wel jammer. Want de onderzoekers van de in 1925 opgerichte Bell Labs (oorspronkelijk mede-eigendom van de Amerikaanse operator AT&T) zijn verantwoordelijk voor tal van belangrijke uitvindingen waar u vandaag de dag nog de vruchten van plukt. Neem de transistor (1947) bijvoorbeeld. Al dat onderzoek heeft zich ook vertaald in een aardig aantal onderscheidingen voor de onderzoekers die er werkten. Zoals maar liefst negen Nobel-prijzen. Door de jaren heen is Bell Labs door overnames een paar keer van eigenaar verwisseld. Inmiddels zijn de in totaal 17 wereldwijd verspreide onderzoekscentra in handen van de Finse netwerkleverancier Nokia.

5G & IIoT

Bij Bell Labs wordt tegenwoordig ook volop gewerkt aan Internet of Things, Industrial Internet of Things en 5G. De man die daar alles vanaf weet, is Marcus Weldon. Hij is zowel de oppertechneut bij Nokia als de bovenbaas van Bell Labs. In een presentatie van 17 minuten heeft hij onlangs de inzichten gedeeld van zijn onderzoekers. En hij lichtte een tipje van de sluier op als het gaat om de combinatie van 5G als mobiele netwerkinfrastructuur en omvangrijke, complexe Industrial Internet of Things-oplossingen. De moeite waard om naar te kijken en luisteren.