5G IoT Ericsson

Belangrijkste 5G-feiten op een rijtje gezet

by Redactie IoT Journaal11 februari 2020

Nog een paar maanden wachten en dan is 5G, de snelle standaard voor mobiele (data)communicatie 5G, in Nederland verkrijgbaar. De opvolger van het huidige 4G-netwerk voor draadloze communicatie komt er in elk geval nog dit jaar. Met meer dan ‘alleen maar’ sneller up- en downloaden via de smartphone. Het moet bijvoorbeeld de gedroomde netwerkinfrastructuur worden voor grote en complexe IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken. Maar wat is 5G nou precies en hoe onderscheidt het zich van zijn voorganger?

Bij statistiekenprovider Statista is een aantal slimme graphics designers aan het werk gegaan met de nodige dorre feiten over 5G. Het resultaat? Twee keurige infographics waarin bijvoorbeeld de grote verschillen tussen 4G en 5G zichtbaar zijn gemaakt. Om maar eens iets te noemen: de lag (vertraging tussen het verzenden en ontvangen van data) is beduidend lager bij de nieuwe mobiele communicatiestandaard. Wat het weer ideaal maakt voor bijvoorbeeld het verbinden van slimme – of zelfrijdende – voertuigen met het netwerk. U weet wel, IoT op wielen.

5G vergelijking 4G IoT

Hoe zit ‘t met de groei van 5G?

In Nederland hebben we op dit moment nog geen commercieel beschikbaar 5G-netwerk. Da’s in andere delen van de wereld anders. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld, zijn nagenoeg alle operators al druk bezig om hun 5G-netwerk te vercommercialiseren. Ook in Europa zijn er al landen waar operators een 5G-abonnement aanbieden, zoals Groot-Brittannië. Hoe snel de adoptie van 5G wereldwijd zal gaan? Ook daar hebben de graphics designers van Statista hun creativiteit op losgelaten. Aardig om te zien dat de grote aantallen 5G-abonnementen met name in Azië te vinden zullen zijn. Over vijf jaar moet de teller wereldwijd op zo’n 2,5 miljard staan.

Groei 5G IoT