Connected car Bentley

BlackBerry wil connected cars beveiligen

by Redactie IoT Journaal8 juni 2017

Wie kent BlackBerry nog? Gaat er een lichtje branden als wij ‘smartphone met toetsenbordje’ zeggen? Ja? Mooi. Dat is het ‘oude’ BlackBerry. De vernieuwde versie van het Canadese bedrijf stort zich namelijk nagenoeg volledig op softwareontwikkeling en -verkoop. Onderdeel daarvan is het maken en aan de man brengen van programmatuur bestemd voor de connected car.

Het jongste BlackBerry-product voor de connected auto is bedoeld om dergelijke voertuigen ‘veiliger’ te maken. In principe zijn de connected cars niet veel anders dan een verzameling computersystemen en software op wielen. En dat kan soms fout gaan. Bijvoorbeeld omdat er een programma vastloopt of omdat een kwaadwillende hacker of cybercrimineel de boel weet te kraken. Om dat te voorkomen, heeft BlackBerry software ontwikkeld die de diverse programma’s in de auto binnen ‘virtuele servers’ laat draaien. Als er één van die programma’s crasht, dan worden de andere systemen niet beïnvloed, zo is de gedachte. De kersverse software is QNX Hypervisor 2.0 gedoopt.

Qualcomm als klant

BlackBerry probeert zijn softwareoplossing te verkopen aan eenieder die zich met programmatuur voor connected cars bezighoudt. Ook vallen autofabrikanten en hun toeleveranciers binnen de doelgroep van het Canadese bedrijf. In die laatste categorie hoort de chipmaker Qualcomm. Die heeft al aangekondigd dat het de QNX Hypervisor 2.0-software gaat toepassen in zijn producten bestemd voor connected cars.

Eerder dit jaar heeft BlackBerry via een filmpje uitgelegd wat en hoe het in de markt van de connected car aan het doen is. Videootje!