IoT Boban Vermeend Boek

Boek: ‘De revolutie van Internet of Things’

by Redactie IoT Journaal21 maart 2019

“Alles wat je als ondernemer, zzp’er, werknemer en student moet weten!” Kijk, dat is nog eens een binnenkomer op de flap van een boek over Internet of Things. Boban Vukicevic (IoT-expert en IoTJournaal-blogger) en Willem Vermeend (oud-politicus en IT-ondernemer) hebben de krachten gebundeld, met als resultaat 181 pagina’s over IoT. Hun boek  is een mooie momentopname van Internet of Things-toepassingen, -mogelijkheden en -onmogelijkheden. Met ruim 50 praktijkvoorbeelden. Wat dat moet kosten? Een luttele 19,95 euro inclusief btw.

Zelf noemen de twee auteurs het boekwerk een ‘quickscan’. Met andere woorden: een snelle verkenning in het land van Internet of Things-toepassingen en -ontwikkelingen. Boban Vukicevic heeft – evenals Willem Vermeend – al een eerder boek over IoT op zijn naam staan. Met de schrijfervaring zit het dan ook wel goed. Ook de indeling is prima te noemen: eerst een inleiding in de ‘wondere wereld die IoT heet’, gevolgd door een technologische uitleg en een overzicht van de impact die het heeft op zaken als de economie en het klimaat. Ook de security- en privacy-aspecten komen daarbij aanbod. Voor wie meer over de technologische kant van IoT-security wil weten, is het het laatste hoofdstuk (zes) aan te raden.

IoTJournaal & IoT Awards

Voor de redactie van IoTJournaal zijn de hoofdstukken drie, vier en vijf het meest lezenswaardig. Daarin komen Vukicevic en Vermeend praktijkvoorbeelden en gaan zij dieper in op de bedrijfskundige en -strategische aspecten van IoT. Overigens gebiedt de eerlijkheid ons te melden dat de twee auteurs voor de ruim 50 praktijkvoorbeelden van IoT-toepassingen een beroep hebben gedaan op de expertise van de IoTJournaal-redactie. Ook zijn zij te rade gegaan bij de genomineerden en winnaars van de IoT Awards 2018.

Lezenswaardig?

Uiteindelijk dringt de vraag zich op of ‘De revolutie van Internet of Things’ zijn belofte waar maakt. “Alles wat je als ondernemer, zzp’er, werknemer en student moet weten!” Het antwoord? Er valt vast nog het een en ander te melden over Internet of Things dat niet in de 181 pagina’s van het boek aan bod is gekomen. Desalniettemin geeft het boekwerk een behoorlijk compleet overzicht van wat IoT is, wat je ermee kunt en hoe organisaties er mee bezig zijn. Inclusief praktische handvatten voor het opstellen van een strategie en het uitrollen van een IoT-toepassing. Dat maakt het boek de aanschafprijs van krap twee tientjes meer dan waard. Ook al omdat het een zogenoemd ‘smart book’ is: de auteurs beloven met een interactief en frequent geüpdatete website die als een actueel verlengstuk van de papieren versie fungeert. Aanbevolen.