Bosch zelfrijdende auto IoT AI

Bosch: IoT wint aan intelligentie door combi met Artificial Intelligence

by Redactie IoT Journaal21 januari 2019

Het Duitse concern Robert Bosch GmbH, bekend van onder andere huishoudelijke apparaten en onderdelen voor de automobielindustrie, heeft in 2016 het roer ingrijpend omgegooid. De top van het familiebedrijf stelde destijds dat het alles wilde zetten op de ontwikkeling en verkoop van diensten en producten waarin Internet of Things-technologie een belangrijke plek hadden. Twee jaar na die aankondiging, lijkt de strategie zijn vruchten af te werpen.

Wie vorige week in het Amerikaanse Las Vegas was om de Consumer Electronics Show te bezoeken, kon nauwelijks om het Duitse Bosch heen. Het bedrijf was nogal prominent aanwezig, zowel in meters beursvloer als wat betreft het aantal noviteiten. Bosch heeft zijn introducties ruwweg in vier categorieën gedaan: Partnerships, Smart Mobility, Domotica en ‘Algemeen’. Om met dat laatste te beginnen: dwars door alle nieuwigheden laat het bedrijf zien dat Internet of Things versmelt met andere technologieën, zoals Artificial Intelligence (AI). Die combinaties zorgen ervoor dat IoT-toepassingen aan waarde winnen, aldus het concern. “Het potentieel van IoT wordt pas ten volle benut in combinatie met AI. In onze ontwikkelinspanningen nemen deze twee technologieën een belangrijke plaats in”, legt Markus Heyn, lid van de Raad van Bestuur van Bosch en wereldwijd verantwoordelijk voor marketing en de verkoop van slimme mobiliteitsdiensten, desgevraagd uit. “IoT heeft intelligentie nodig. Door het toevoegen van AI kunnen met internet verbonden apparaten ‘intelligenter’ worden en uiteindelijk leren om eigen conclusies te trekken op basis van de door de hardware verzamelde data. Dat geld voor een groot aantal toepassingen, zoals het signaleren van brand door de combinatie van IP-videocamera’s en intelligente, op AI-technologie gebaseerde, real time analyse van videobeelden. Daarmee wordt het mogelijk om vroegtijdig, zelfs nog voordat sensoren voor warmte- en rook-detectie het oppikken, een beginnende brand te signaleren. Daarmee win je kostbare minuten waardoor er misschien zelfs levens worden gered.”

Smart Mobility

Bosch heeft een reputatie hoog te houden en een marktpositie te verdedigen als het gaat om de auto-industrie. Het bedrijf is wereldwijd één van de grootste toeleveranciers van autofabrikanten. En dat wil het graag zo houden, ook in een tijdperk waarin connected cars en zelfrijdende voertuigen de boventoon gaan voeren. Om te laten zien wat er mogelijk is met behulp van de combinatie van AI en IoT, heeft Bosch in Las Vegas zijn eigen concept voor de ‘connected mobility of the future’ laten zien. Achter die mooie titel gaat een zelfrijdend busje schuil. Hierin ontbreekt de chauffeur volledig, wat zich onder andere uit in de inrichting: meer ruimte voor de passagiers. Tegelijkertijd met ’t slimme busje heeft Bosch tijdens de CES 2019 zijn oplossingen voor intelligente parkeer- en oplaadsystemen voor elektronische auto’s laten zien.

Domotica

De tak van Bosch die huishoudelijke apparaten op de markt brengt, gebruikt de CES 2019 eveneens als toneel voor de nodige productintroducties. Zo heeft het de intelligentie in zijn IoT-koelkasten verhoogd: de combinatie van een ingebouwde camera en AI-software maakt het mogelijk om automatisch 60 verschillende soorten groenten en fruit te herkennen. Vervolgens worden er aanbevelingen gedaan voor de beste plek om die spullen in de koelkast te bewaren. Die raad komt keurig binnen op een bijbehorende app voor smartphones en tablet computers. Verder heeft Bosch een nieuwe robot grasmaaier het licht laten zien. Het apparaat, de Indego S+, is met ’t internet verbonden en kan via spraakopdrachten (de intelligente spraakassistent Alexa van Amazon) worden bediend. Daarnaast heeft de Indego S+ de mogelijkheid om, op basis van actuele weersvoorspellingen en de hoogte van het gras, zelfstandig te beslissen wat het beste moment is om zijn werk te doen. Tijdens het maaien, bepaalt de robot op basis van allerhande verzamelde data (zoals motortoeren, obstakels en richting) de optimale aanpak van ’t gras.

Een andere interessante introductie van Bosch op domotica-gebied is bedoeld voor gebruik in de keuken: de PAI projector. Hiermee wordt een virtuele gebruikersinterface op een oppervlakte, zoals het werkblad, geprojecteerd. Een 3D-sensor pikt vervolgens de handbewegingen op van de gebruiker en vertaalt die naar opdrachten. De beste omschrijving doet echter nog geen recht aan de PAI, moeten wij bekennen. Vandaar dat wij blij zijn met ’t demofilmpje van Bosch. Kijk zelf maar.