Love IoT

‘Britse CIO’s omarmen IoT en blockchain’

by Redactie IoT Journaal23 november 2018

Vier op de tien organisaties in Groot-Brittannië hebben hun investeringen in onderzoek en ontwikkeling flink opgeschroefd. Ook wordt er in toenemende op strategische wijze gebruikgemaakt van technologieën als Internet of Things, Artificial Intelligence en blockchain. Dat blijkt uit een recente enquête onder 100 Britse Chief Information Officers, uitgevoerd in opdracht van de Britse financiële dienstverlener Barclaycard.

Volgens het Barclaycard-onderzoek blijft het in het Verenigd Koninkrijk niet bij de hogere investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Een groot deel van de ondervraagde CIO’s zegt dat de resultaten van O&O ook daadwerkelijk worden omgezet in hetzij proefprojecten of in directe implementaties die van strategisch belang zijn voor hun organisatie. In 30 procent van de gevallen gaat het om IoT-oplossingen, aldus het onderzoek. 56 Procent van de overige CIO’s geeft aan dat zij ook van plan zijn om ‘binnen vijf jaar’ een IoT-project te starten. Volgens het onderzoek is ‘een substantiële verbetering van de operationele processen‘ voor CIO’s het belangrijkste doel van IoT-implementaties. Daarnaast zegt 31 procent dat het meer inzicht geeft in bedrijfsdata, terwijl bij 23 procent van de CIO’s IoT-oplossingen ervoor zorgen dat de verkoopresultaten van de organisatie stijgen.

‘IoT-oplossingen zorgen voor meer inzicht in bedrijfsdata en levert betere verkoopresultaten’

AI, blockchain en quantum computing

Naast Internet of Things staan ook andere technologieën volop in de belangstelling van de Britse CIO’s, zegt Barclaycard. Zo stelt 35 procent van de bevraagde IT-directeuren dat er testen met blockchain worden uitgevoerd of dat er zelfs al een ‘echte’ blockchain-implementatie is uitgevoerd. De twee belangrijkste redenen voor het omarmen van blockchain: verhoogde transparantie en betere veiligheid van data. Ook Artificial Intelligence staat prominent op de agenda van de Britse CIO. Volgens het Barclaycard-onderzoek is 45 procent volop bezig met AI (testen of werkende oplossingen). Voor quantum computing is de animo wat minder groot, maar toch zegt 20 procent van de CIO’s dat er al met deze geavanceerde technologie wordt geëxperimenteerd.

Veranderende rol van CIO’s

De investeringen in onderzoek en ontwikkeling gekoppeld aan de opmars van nieuwe technologieën zorgt ervoor dat de rol van de CIO aan het veranderen is. Althans, dat zegt 78 procent van de door Barclaycard bevraagde IT-directies. In plaats van louter verantwoordelijk te zijn voor het reilen en zeilen van de ‘IT-fabriek’ wordt er in toenemende mate van de CIO verwacht dat hij of zij bijdraagt aan de groei van de organisatie (53 procent) of de klantervaring helpt te verbeteren (51 procent). Die nieuwe invulling van de CIO-rol maakt ook dat de IT-directeur meer en meer met collega’s van andere afdelingen samenwerkt (53 procent) of direct rapporteert aan de CEO (35 procent).

Dreigend tekort aan kennis en kunde

Sneller omarmen van nieuwe technologieën en een andere invulling van de CIO-functie: het zijn zaken die ook hun weerslag hebben op de benodigde kennis en kunde van IT-personeel. Een meerderheid van bevraagde CIO’s heeft – wat dat betreft – een niet al te rooskleurige toekomstblik.  55 Procent van hen ziet het ‘somber tot zeer somber’ in als het gaat om de vraag of de IT-medewerkers de juiste kennis en vaardigheden heeft om mee te gaan in de vaart der volkeren. Meer dan de helft van de CIO’s (51 Procent) denkt daarbij dat het na de Brexit moeilijk tot zeer moeilijk wordt om nieuwe IT-medewerkers met de juiste kennis en kunde in huis te halen. Lichtpuntjes zijn er echter ook, aldus het onderzoek. Volgens een overgrote meerderheid van de CIO’s (72 procent) is de kennis over technologie en de mogelijkheden daarvan bij hun ‘niet-technische’ collega’s flink gestegen. Dat betere inzicht in technologie strekt zich in grote mate (71 procent) ook uit tot de collega’s op directieniveau, aldus de CIO’s.