Beslissing IoT

Calculeerhulp lost dilemma op: Een IoT-oplossing zelf bouwen of uitbesteden?

by Redactie IoT Journaal23 augustus 2018

Een Internet of Things-proefprojectje met een paar sensoren en wat software is zonder enorm veel investeringen zelf te bouwen. Anders wordt het als die ‘Proof of Concept’ naar een grootschalige implementatie moet worden opgeschaald. Dan komen er wat meer complexe technische zaken om de hoek kijken, bijvoorbeeld. Maar ook de kosten kunnen aardig oplopen. Wanneer loont het om een IoT-toepassing zelf te bouwen? En wanneer kunt u het beter uitbesteden? Een onafhankelijke online calculator biedt uitkomst.

Make or Buy‘ wordt het al heel wat jaartjes genoemd: het vraagstuk om diensten of producten in eigen beheer bouwen en onderhouden of de boel volledig uitbesteden. Het kantelpunt voor die beslissing ligt elke keer weer anders. Op het gebied van IoT is het bijvoorbeeld afhankelijk van de vraag hoeveel sensoren (of andere apparaten) worden opgesteld. En hoe het zit met ’t aantal mensuren die met de toepassing (van bouwen tot onderhouden) gemoeid zijn.

Online calculatorhulpje

Om de Make or Buy-beslissing te vergemakkelijken, heeft het onafhankelijke IoT-analistenbureau MachNation (opgericht door Internet of Things-guru Steve Hilton) in samenwerking met softwareproducent Software AG een online calculatorhulpje gemaakt. Gratis te gebruiken. Even de parameters invullen en voilá: u kunt direct zien wat het kost om de oplossing zelf te bouwen of uit te besteden. Aanrader!

Video interview

Benieuwd naar de visie van IoT-guru Steve Hilton? Dat kunt u zo horen door op ons video interview met de goede man te klikken (opgenomen tijdens de Tele2 IoT Talks 2017 in Amsterdam).