CBS ziet toename IoT Big Data-analyse in Nederland

by Paul8 november 2016

Van de bedrijven met minstens tien werknemers voerde een op de vijf in 2015 analyses uit op big data. De helft van deze bedrijven liet ten minste een deel van dit werk uitvoeren door een andere marktpartij. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag in een persbericht.

Big Data-analyse is het gebruik van technieken en softwaretools om vaak grote en ongestructureerde gegevensbestanden te analyseren. Enerzijds gaat het daarbij om eigen datasets, afkomstig van bijvoorbeeld IoT-apparaten of -sensoren van het bedrijf. Een op de elf bedrijven analyseert deze. Anderzijds voeren bedrijven ook analyses uit op big-databronnen buiten het eigen bedrijf, zoals sociale media (10 procent van de bedrijven). Bedrijven in de telecommarkt zijn overigens het meest actief geweest met Big Data-analyses, gevolgd door organisaties uit de financiële sector.

CBS Big Data 2015

Grote organisaties

Bij grote bedrijven is big-data-analyse gebruikelijker dan bij kleine bedrijven. Van de bedrijven met 10 tot 20 werkzame personen analyseert 15 procent big data; onder bedrijven met 500 of meer werknemers is het aandeel met 42 procent bijna drie keer zo groot.

CBS Big Data 2015