Lenovo Smart Clock Google Assistant CES 2019

CES 2019: Dit zijn de belangrijkste nieuwtjes van Google

by Redactie IoT Journaal9 januari 2019

Het zal u wellicht niet zijn ontgaan: de Consumer Electronics Show (CES) in het Amerikaanse Las Vegas is in volle gang (8-11 januari). Deze jaarlijkse elektronicabeurs is sinds zijn première in 1967 uitgegroeid tot een internationaal feestje waar tal van bedrijven hun nieuwste snufjes tonen. De afgelopen paar jaar zijn die noviteiten meer en meer IoT-gerelateerd, met een flinke nadruk op het slimme huis en de ‘connected car‘. Dat geldt ook zeker voor de 2019-editie van de beurs. IoTJournaal plukt de krenten uit de CES-introductiepap voor u.

Internetgigant Google heeft de CES aangegrepen als toneel voor een aardige reeks aankondigingen op het gebied van de ‘smart home’, een markt waar het via zijn Home-producten en slimme thermostaten volop actief is. Allereerst maakte het bedrijf bekend dat zijn slimme persoonlijke assistent Google Assistent tegen het eind van dit jaar op circa 1 miljard apparaten wereldwijd in gebruik zal zijn. Dat niet onaardige aantal wordt met name bereikt door het feit dat tal van fabrikanten de Assistent in hun eigen producten verwerken.

Zo komt Sonos, producent van streaming audio-apparatuur, nog dit jaar met ondersteuning van Google’s slimme assistent. Ook het Zuid-Koreaanse Samsung heeft laten weten dat zijn nieuwe televisies voor het einde van 2019 met de Google Assistent kunnen worden bediend. Verder heeft de Chinese computermaker Lenovo in Las Vegas een 80 Amerikaanse dollars kostende ‘wekker’ geïntroduceerd die ingebakken ondersteuning biedt voor de Assistent. Overigens, ter vergelijking: grote concurrent Amazon heeft eerder deze week al laten weten dat het inmiddels 100 miljoen stuks van zijn Echo-speakers met het eigen slimme hulpje (‘Alexa’) heeft weten te verkopen.

Tolkmodus

Het is nog onduidelijk wanneer het er komt, maar dat het er komt, staat vast. Wij hebben het over de ‘tolkmodus’ van Google Assistant. Het bedrijf heeft tijdens de CES 2019 laten weten dat het werkt aan een toevoeging waarmee het slimme hulpje in real time voor tolk kan spelen in 27 talen. Of daar Nederlands bij zit? Dat heeft Google nog niet bekendgemaakt. Wel lopen er tijdens de elektronicabeurs proeven met de ‘Interpreter Mode’ in enkele ‘geselecteerde hotels’. Want los van het feit dat ‘t handig is tijdens telefoongesprekken met buitenlandse vrienden, kennissen en familie, heeft de tolkmodus ook voor de zakelijke communicatie de nodige meerwaarde. Het zou bijvoorbeeld een hotel in staat stellen om zonder mankeren met de gasten in hun eigen respectievelijke taal te communiceren. De tolkmodus gecombineerd met andere recente toevoeging (de mogelijkheid om in real time via Assistant hotels en reizen te boeken), zou ook het leven van de zakelijke reiziger moeten vergemakkelijken.

Google Assistant Connect

Om het aantal Google Assist-apparaten een verdere groei-impuls te geven, heeft het internetconcern tijdens de CES 2019 een aantal softwarehulpmiddelen voor derde partijen aangekondigd. Met behulp van het kersverse ‘Google Assistant Connect‘ kunnen fabrikanten op eenvoudigere wijze hun hardware geschikt maken voor gebruik met ‘t slimme hulpje. Hiermee treedt Google in de voetsporen van concurrent Amazon, die dergelijke software al wat langer aanbiedt. Google Assistant Connect moet nog voor het einde van 2019 beschikbaar komen. Tot die tijd kunnen fabrikanten gebruik maken van prerelease-versies.

Voor wie nog geen kennis heeft gemaakt met wat de Google Assistant kan doen, heeft het bedrijf de nodige filmpjes met voorbeelden gemaakt. Zoals deze.