Savvy Home Smart Mirror IoT Domotica

CES 2019 nieuws: Haal de slimme spiegel in huis!

by Redactie IoT Journaal10 januari 2019

De technieuwtjes volgen elkaar in de afgelopen dagen snel op. Een belangrijke reden hiervoor is de Consumer Electronics Show (CES) in het Amerikaanse Las Vegas (8-11 januari). Voor tal van leveranciers – groot en klein – is deze jaarlijkse elektronicabeurs (gestart in 1967) namelijk dé plek om nieuwe diensten en producten te introduceren. Veel van die noviteiten hebben op zijn minst een vleugje Internet of Things in zich. Met het accent op het slimme huis en de ‘connected car‘. Die trend zet zich dit jaar alleen maar verder door. Zoals een Amerikaanse producent van ‘slimme spiegels’ laat zien.

Op de beursvloer van de CES 2019 valt fabrikant Electric Mirror niet eens heel erg op. Te midden van de meest waanzinnige nieuwe snufjes, denk aan bijvoorbeeld drones, zelfrijdende auto’s of slimme robots, is een slimme spiegel bijna heel gewoontjes. Desondanks trekt de kersverse ‘Savvy Home Smart Mirror‘ behoorlijk wat bekijks van publiek en pers. Wellicht komt het door het feit dat consumenten (en zakelijke gebruikers) direct kunnen zien wat voor voordelen het product oplevert. Of zoals de fabrikant het zelf zegt: “Improve your productivitiy!”.

Nu ook voor consumenten

Het in 1997 door tandarts Jim Mischel Senior (‘Doc’) opgerichte Amerikaanse familiebedrijf Electric Mirror heeft al wat langer slimme spiegels in zijn portfolio, waaronder een variant die spraakopdrachten herkent en uitvoert (‘doe het licht uit’). Maar tot dusver waren de producten bedoeld voor de zakelijke markt in het algemeen en de hotelsector in het bijzonder. Tijdens de CES 2019 laat het bedrijf echter zien dat het de stap naar de consumentenmarkt maakt met een ‘thuisversie’ van de eind augustus 2018 geïntroduceerde Savvy Smart Mirror. De ‘Home’-versie van de spiegel heeft in principe dezelfde eigenschappen als zijn zakelijke broertje, op de mogelijkheid na om het vergaand aan te passen aan bijvoorbeeld de eigen huisstijl. Even in het kort wat er voor technische snufjes in zijn verwerkt:

Een bewegingssensor (die ‘herkent’ als de gebruiker de kamer binnenkomt)

Een microfoon (die stemgeluid ook op langere afstand oppikt)

  • Twee luidsprekers (10 Watt)
  • Een HDMI-ingang (om bijvoorbeeld een pc of dvd-speler aan te sluiten)
  • Een USB-poort
  • Een 10- of 22-inch groot HD multi-touch LCD-scherm (naadloos in de spiegel verwerkt)
  • Besturingssysteem Android versie 7.1
  • BlueTooth 4.0 en WiFi (802.11 b/g/n)
  • Ondersteuning voor onder andere Google Assistant, Amazon Alexa, Hound en Asus Lyra (te koppelen via een speciale app)
  • Modulair moederbord (waardoor hardwareupgrades relatief eenvoudig zijn uit te voeren)
Contentweergave en aansturing domotica-spullen

De slimme spiegel maakt het mogelijk om via spraakopdrachten zowel andere slimme domotica-producten aan te sturen (zoals slimme speakers, security systemen, verlichting en airconditioning) als ook het ingebouwde scherm te activeren. Op het scherm kunnen bijvoorbeeld weersvoorspellingen of actuele beurskoersen worden getoond. In principe kan elk type content, zoals social media of streaming videomateriaal, op het LCD-scherm worden geraadpleegd. Zonder dat het ten koste gaat van de eerste vereiste van een spiegel: het spiegelbeeld van de gebruiker tonen. Het enige dat de redactie van IoTJournaal betreurt, is het hoge prijskaartje. De fabrikant vraagt minimaal 2.500 dollar voor de Savvy Home Smart Mirror. Een prijs die aardig kan oplopen als de spiegel bijvoorbeeld in grotere afmetingen moet worden geleverd. Om nog maar te zwijgen over de vervoerskosten die het rekent als de spiegel naar een Europees huishouden moet gaan. Enfin, schoonheid heeft zijn prijs, zullen we maar zeggen. Wie het nog eens allemaal in bewegend beeld wil zien, kan in ieder geval zijn lol op met een filmpje van de fabrikant.