Arm chip IoT

Chipontwerper ARM stoot IoT-activiteiten af

by Redactie IoT Journaal8 juli 2020

Arm Limited, de Britse ontwerper van chips, heeft aangekondigd dat het twee divisies zal afstoten. Het gaat om Pelion IoT Platform en Treasure Data. Beide vallen onder de IoT Services Group (ISG) van Arm. Zij zullen vanaf september 2020 onder de paraplu komen van de moedermaatschappij van Arm, de Japanse multinational Softbank Group Corporation. De chipmaker zegt wel ‘een nauwe samenwerking’ na te streven met de af te stoten bedrijfsonderdelen.

In een officieel persbericht laat Arm weten dat het zich, na het afstoten van zijn IoT-gerelateerde activiteiten, weer volledig wil richten op de ‘kernactiviteiten’. Het van oorsprong Britse tech-concern is ooit gestart als fabrikant van thuiscomputers en bijbehorende chips. Gaandeweg is het zich echter gaan richten op het ontwerpen van, energiezuinige, chips die door andere fabrikanten in licentie worden geproduceerd. De op Arm-architectuur gebaseerde chips zijn tegenwoordig in tal van apparaten terug te vinden: van smartphones tot auto’s en supercomputers. In 2018 meldde het dat er wereldwijd zo’n 23 miljard op Arm-chips waren verscheept. In 2019 wist Arm een omzet van 1,5 miljard Amerikaanse dollars te behalen met al zijn activiteiten. Naar verluidt, kwam het leeuwendeel van die omzet voor rekening van de licentie-inkomsten op zijn chipontwerpen.

Pijlen al in 2010 op IoT gericht

Arm was al in 2010 bezig met de, toen nog ontluikende, markt voor Internet of Things-toepassingen. Acht jaar later, stelde het bedrijf  in een officiële presentatie voor investeerders, dat IoT één van de vier belangrijkste markten was waar het in actief wilde zijn. In de loop der jaren heeft Arm er zowel eigen ontwikkelinspanningen aan besteed, als ook de nodige dollars door overnames. De grootste overname op IoT-gebied was die van de Amerikaanse startup Treasure Data, een bedrijfje met een zelfontwikkeld IoT-data management platform. Arm kocht Treasure Data in 2018 voor naar schatting 600 miljoen dollar. Daarnaast heeft Arm destijds een eigen beheerplatform voor IoT-apparaten in de markt gezet (‘Pelion’). In 2017 gaf een topmanager van Arm een presentatie van de bedrijfsstrategie in een webinar dat door de investeringsbank Morgan Stanley werd georganiseerd. For old times sake hebben wij die video voor u opgesnord.