Connected aarde IoT

Cisco: “In 2021 zijn er 14 miljard IoT-devices actief”

by Redactie IoT Journaal15 juni 2017

De komende vier jaar zal het internet kraken in zijn voegen door een explosieve toename van het wereldwijde dataverkeer. Een belangrijk gedeelte daarvan komt voor conto van The Internet of Things. Dat voorspelt netwerkgigant Cisco in de jongste editie van zijn ‘Visual Networking Index‘ (VNI), een periodiek onderzoek naar het wereldwijde internetgebruik.

Het internet als geheel krijgt tot 2021 een stevige ‘boost’ als het gaat om aantallen gebruikers, aldus Cisco. Het bedrijf voorspelt de komende periode allereerst een groei van 3,3 miljard gebruikers naar 4,6 miljard, circa 58 procent van de wereldbevolking. Het aantal met internet verbonden apparaten stijgt nog even iets rapper: van 17,1 miljard stuks naar 27,1 miljard. Daarvan is ruim de helft een IoT-apparaat.

IoT is datamonster

Tegelijkertijd zal wereldwijd de gemiddelde breedbandige toegang tot het internet een flinke impuls krijgen, voorspelt Cisco. Die gaat van 27,5 Mbps naar 53 Mbps in 2021. Eenzelfde gang naar boven geldt voor het jaarlijkse aantal bytes dat over de aardkloot wordt getransporteerd: in 2016 ging het om 1,2 zettabytes, terwijl in 2021 3,3 zettabytes door de mondiale internetkabels razen. Het dataverkeer in 2021 dat door IoT-apparaten wordt gegeneerd, neemt daarvan zo’n vijf procent voor de rekening. Cisco denkt dat de IoT-toepassingen in de gezondheidszorg, de smart cities en de mobiliteitssector de grootste dataverbruikers zullen blijken te zijn.