Overname Dollars IoT

Cisco neemt Italiaanse-Amerikaanse IIoT-netwerkspecialist over

by Redactie IoT Journaal23 april 2020

Netwerkleverancier Cisco blijft onverminderd investeren in diensten en producten rond Internet of Things. Het jongste wapenfeit is de overname van branchegenoot Fluidmesh Networks, een Italiaanse-Amerikaanse specialist op het gebied van draadloos Internet-toegang ‘onder moeilijke omstandigheden’. Beide partijen hullen zich in stilzwijgen over het met de acquisitie gemoeide bedrag.

Voortrazende hogesnelheidstreinen, massale verkeersstromen in een slimme stad, internettende menigten in honkbalstadions en zelfrijdende voertuigen in veraf gelegen mijnen: het is maar een kleine greep uit de plekken waar de technologie van Fluidmesh Networks in gebruik is. Het bedrijf is in 2005 opgericht door wetenschappers verbonden aan de Massachusetts Institute of Technology (MIT) en de Politecnico di Milano. Het doel was om apparaten onder moeilijke omstandigheden of op veraf gelegen plekken breedbandige, draadloze, toegang tot het internet te kunnen bieden. Dat doel heeft het bedrijf, vijftien jaar na dato, aardig weten te bereiken. Het telt inmiddels diverse spoorwegmaatschappijen en producenten van hardware voor mijnbouw (zoals het Amerikaanse Caterpillar) tot zijn klantenkring. Een speurtocht naar de financiële resultaten van het private bedrijf laat zien dat het een jaaromzet van 10 miljoen Amerikaanse dollars heeft gerapporteerd. Informatie over winstgevendheid ontbreekt echter. Ook is niet duidelijk of en door welke partijen er tot dusver in Fluidmesh Networks is geïnvesteerd.

Eerdere samenwerking

Voor Cisco betekent de overname van Fluidmesh Networks een versterking van zijn IoT-netwerkportfolio gericht op Industrial Internet of Things-toepassingen (IIoT). Naar verluidt, wordt het bedrijfje volledig in het Cisco-concern geïntegreerd en verdwijnt de merknaam FluidMesh. De twee bedrijven zijn overigens geen onbekenden van elkaar: in 2019 zijn zij samen betrokken geweest bij een project in Rusland. Daar werden de metrovoertuigen van St. Petersburg Metro voorzien van Cisco WiFi Access Points en Fluidmesh-technologie om internettoegang te bieden aan zowel de ingebouwde IoT-hardware als de reizigers. Zoals in de onderstaande promovideo wordt uitgelegd.