GuacamoleID IoT

Combi IoT, AI en biometrie moet zakelijk laptopgebruik beveiligen

by Redactie IoT Journaal12 januari 2022

Tijdens de jongste editie van de Amerikaanse Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas zijn er ook de nodige aankondigingen op het gebied van IoT-security gedaan. Opvallend is daarbij de komst van biometrische beveiliging bestemd voor zakelijke laptop gebruikers.

De CES is de afgelopen jaren in toenemende mate het toneel geweest voor de introductie van op IoT-gebaseerde (consumenten)elektronica. Dit jaar zijn er de nodige security-oplossingen voor IoT-spullen bestemd voor zowel consumenten als zakelijke gebruikers bijgekomen. Om met een opmerkelijke te beginnen: de Amerikaanse Artificial Intelligence-startup Hummingbirds Ai heeft een oplossing bedacht waarmee organisaties kunnen voorkomen dat ongeautoriseerde gebruikers (of toevallige voorbijgangers) op het scherm van een laptop kunnen meekijken.

Biometrie en AI

De software (‘GuacamoleID’ gedoopt) werkt op basis van biometrie en AI-algoritmes: in combinatie met de ingebouwde videocamera van de laptop wordt er gekeken naar de gezichten van degenen die op het scherm kijken. Als er iemand tussen staat die niet tot de geautoriseerde gebruikers behoort, dan gaat het scherm op zwart en wordt de laptop geblokkeerd. Volgens Hummingbirds Ai gaat het om ’s werelds eerste ‘Continuous Video-Based Identity Verification Platform’. Het bedrijf stelt dat het een prima oplossing is voor zakelijke gebruikers die zowel op kantoor als ook op publieke plekken werken. In een videodemonstratie laat Hummingbirds’ CEO Nima Schei zien hoe dat in de praktijk moet werken.