Microsoft Cortana Harman Kardon speaker

Combinatie IoT en AI kruipt ongemerkt ons leven binnen

by Redactie IoT Journaal11 april 2018

De combinatie van Internet of Things en Artificial Intelligence is, misschien ongemerkt, meer en meer een dagelijks voorkomend iets. En er wordt ook steeds meer gebruik van gemaakt. IoTJournaal belicht een paar van de meest voorkomende combi’s.

Wie een Amazon Echo-speaker in huis heeft gehaald, of een exemplaar afkomstig van één van diens concurrenten, realiseert zich wellicht niet dat in het apparaat IoT-technologie en AI hand in hand gaan. Wie een vraag stelt aan de Echo, krijgt antwoord van Amazon’s Alexa. Die persoonlijke digitale assistent werkt weer op basis van AI, eventueel gecombineerd met zaken als informatie over de locatie van het huis (handig voor bijvoorbeeld het bestellen van een pizza). Hetzelfde geldt voor de combi Apple iPhone en Siri. Of Microsoft Windows en Cortana. AI en IoT kruipen bijna stilletjes het alledaagse leven in.

De slimme speakers en andere IoT/AI-hardware voor thuisgebruik brengen ook weer zorgen over de veiligheid en de privacygevoeligheid met zich mee. De meeste slimme speakers hebben weliswaar security opties, zoals versleutelde datacommunicatie, door de gebruiker in te stellen activatiewoorden en het kunnen wissen van de vraag- en zoekgeschiedenis. Maar experts wijzen fijntjes op het feit dat de data uiteindelijk in diverse datacenters terecht komt. Als hackers of cybercriminelen er niet in slagen om de informatie te ‘kapen’ in en rond het huis, dan hebben zij nog een kans om het alsnog in ’t datacenter voor elkaar te krijgen. Geen prettige gedachte.

Rijden en vliegen

Een ander voorbeeld van de IoT-AI combinatie is te vinden in het vervoer. Toegegeven, de volledig autonoom rijdende auto ligt nog een aantal jaren in het verschiet, maar wie in een modern vliegtuig stapt, beleeft die combi al tijdens de reis De automatische piloot anno 2018 (en eigenlijk al een aantal jaren hiervoor) in een vliegtuig van Airbus of Boeing werkt namelijk op basis van onder andere sensorinformatie en GPS-gegevens. De software bepaalt vervolgens wat voor handelingen er moeten worden verricht. In principe kan zelfs een landing geheel zelfstandig door de automatische piloot worden uitgevoerd.

Financiële transacties

Financiële instellingen zijn eveneens fervente gebruikers van AI en IoT. Al is misschien wel erg ‘verborgen’. Een pinautomaat is namelijk niet veel anders dan hardware (met relatief gezien geringe intelligentie aan boord) die via het internet communiceert met andere hardware. Daarachter zit weer AI-technologie (algoritmes) die de bank of credit cardmaatschappij bijvoorbeeld in staat stelt om – al dan niet real time – ongebruikelijke of verdachte transacties te signaleren. Zodat er – om maar eens iets te zeggen – kan worden gezien of er geld wordt opgenomen met een gestolen bankpas.