Mercedes Connected car IoT

‘Connected Mercedes-rijders gaan weginformatie delen met Nederlandse overheid’

by Redactie IoT Journaal30 maart 2022

De komende twee jaar gaan bestuurders van connected Mercedes-auto’s (‘IoT op wielen’) informatie over de Nederlandse wegen delen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IWS). Dat hebben Mercedes Benz Nederland en het ministerie van IWS bekendgemaakt.

De bestuurders van specifieke Mercedes-modellen gaan de komende twee jaar Nederlandse wegbeheerders helpen door hen continu te informeren over hoe de weg erbij ligt. Zo moeten zij een frequenter en completer beeld krijgen van de onderhoudstoestand en van verkeersonveilige situaties op de weg. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zorgt samen met Mercedes-Benz dat anonieme informatie uit voertuigen de komende twee jaar wordt gedeeld met alle Nederlandse wegbeheerders. Gemikt wordt op ‘enkele duizenden Mercedesrijders’ die op vrijwillige basis aan de proef mee moeten gaan doen. Het project (‘Road Monitor’ gedoopt) wordt gefinancieerd door de Rijksoverheid. Eind 2023 wordt het proefproject geëvalueerd.

Wegcondities

De sensoren die bestuurders nu helpen om comfortabel en veilig te rijden, kunnen ook de kwaliteit van een weg in de gaten houden. Is het glad, zijn verkeersborden en belijning nog goed zichtbaar, is het wegdek beschadigd of rijden auto’s ergens vaak over een doorgetrokken streep (bijvoorbeeld omdat de bocht daar te scherp is)? Wegbeheerders kunnen deze informatie gebruiken voor het plannen van wegonderhoud. Zo zijn ze bijvoorbeeld beter in staat om aannemers en strooiploegen efficiënt aan te sturen. Uiteindelijk zal het snelle overzicht van de wegsituatie helpen om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Dashboard

Als wegbeheerders (Rijkswaterstaat, provincies of gemeenten) zich aansluiten bij het initiatief ‘Road Monitor’, kunnen ze de geanonimiseerde data over hun wegen zien op een dashboard. Dat geeft dan bijvoorbeeld aan: “10 voertuigen konden hier de belijning niet goed detecteren”. Het dashboard combineert de voertuiginformatie met publieke data, zoals over het weer en verkeersongevallen.

Met Road Monitor krijgen wegbeheerders schade of slijtage sneller in beeld, daardoor kan dit efficiënter worden verholpen. De inzet is ook dat hiermee groot onderhoud wordt voorkomen of zelfs uitgesteld, omdat de kleine schades eerder worden gerepareerd. Dit maakt de weg niet alleen veiliger voor weggebruikers, ook onverwachte hinder wordt voorkomen.