Toyota IoT

Consortium ontwikkelt ‘ecosysteem’ voor zelfrijdende auto’s

by Redactie IoT Journaal15 augustus 2017

Een aantal operators, telecomleveranciers en één grote autofabrikant heeft een club opgericht die tot doel heeft ‘de ontwikkeling bevorderen van een technisch ecoysysteem voor zelfrijdende auto’s‘. De bewuste automaker is het Japanse Toyota, wat marktaandeel betreft de grootste ter wereld.

‘Automotive Edge Computing Consortium’ (AECC) is de klinkende naam waarmee de club zich heeft getooid. Volgens de initiatiefnemers zullen zij de komende tijd samen gaan werken aan de ontwikkeling van zaken als het ontwerp van slimme netwerken in en rond de zelfrijdende auto, waarbij gebruik wordt gemaakt van technologieën als edge/fog computing. Met dat laatste gebeurt een deel van de dataverwerking aan de randen van het netwerk, in plaats van in het datacenter (de ‘cloud’). Hiermee zou het mogelijk worden om de zelfrijdende auto Big Data zelf te laten verwerken om bijvoorbeeld in real time kaarten te maken op basis van actuele (verkeers)informatie. Het consortium heeft nog geen concrete plannen en tijdslijnen bekendgemaakt.

Leden Consortium

Naast Toyota, zijn de Japanse operators NTT en NTT DoCoMo lid. Ook de Zweedse netwerkfabrikant Ericsson is van de partij, net als de Amerikaanse chipgigant Intel en Denso, een Japanse leverancier van auto-onderdelen. Op Toyota na, zijn deze partijen ook lid van een ander consortium: de 5G Automotive Association, dat zich richt op de combinatie van 5G (de snellere opvolger van de huidige 4G-standaard voor mobiele data- en spraakcommunicatie) en zelfrijdende auto’s.

Vleugje IoT en KI

Toyota heeft eerder dit jaar, tijdens de consumentelektronicabeurs CES in het Amerikaanse Las Vegas, zijn vleesgeworden visie op de zelfrijdende auto laten zien met een prototype. De ‘Toyota Concept-i’ combineert IoT-technologie met een vleugje Kunstmatige Intelligentie. Hoe dat er dan uitziet? Videootje!