Cruise IoT

Cruisemaatschappij gebruikt IoT voor veiligheid passagiers

by Redactie IoT Journaal18 oktober 2021

Royal Caribbean Cruises, ’s werelds op één na grootste cruisemaatschappij, gaat IoT-technologie inzetten. Het Amerikaanse bedrijf wil door middel van een speciaal ontworpen wearable contactinformatie verzamelen, als extra veiligheidsmaatregel in verband met Covid-19. Het apparaatje dient tevens als hutsleutel en betaalpas.

De Canadese IoT-specialist Tracesafe neemt het ontwerp en de productie van de wearables voor Royal Caribbean voor zijn rekening. Ook zorgt het bedrijf voor de verwerking en analyse van de verzamelde data. Naar verluidt, gaat Royal Caribbean de IoT-armband op al zijn 24 cruiseschepen invoeren. Daaronder bevinden zich vier van de grootste cruiseschepen ter wereld.

Niet de eerste

Royal Caribbean is overigens niet de eerste cruisemaatschappij die een wearable aan boord toepast. Grote concurrent Carnival Corporation is reeds in 2017 met een dergelijk apparaat gekomen; de ‘Ocean Medallion‘, een ruim 50 gram wegend apparaatje in de vorm van een medaillon, dat op de kleding is vast te zetten of met een armband om de pols kan worden gedragen. Het kleinood (voorzien van een ingebouwde batterij) gebruikt twee communicatiemethoden: Near Field Communication én Bluetooth Low Energy. Passagiers krijgen de medaillon – met hun naam ingelaserd – verstrekt zodra zij een cruise boeken. Via een aparte portal (‘Ocean Compass’ geheten) kunnen zij – nog voor de vakantie begint – al de nodige persoonlijke voorkeuren opgeven. Eenmaal aan boord, doet de medaillon dienst als sleutel voor de hut, persoonsidentificatie, locatie tracker én betaalmiddel.