IoT Cruiseschip Ocean Medallion

Cruisevaart gebruikt IoT om ‘vakantiebeleving’ te optimaliseren

by Redactie IoT Journaal16 januari 2017

Carnival Corporation, één van ’s werelds grootste cruisemaatschappijen, heeft grootse plannen met The Internet of Things. Het Amerikaanse/Britse bedrijf heeft aangekondigd IoT te gaan gebruiken in combinatie met machine learning om zijn dienstverlening aan boord te verbeteren. Of zoals Carnival het zelf zegt: om ‘amazing vacation possibilities’ mogelijk te maken.

De kern van Carnivals IoT-product is de ‘Ocean Medallion‘, een ruim 50 gram wegend apparaatje in de vorm van een medaillon, dat op de kleding is vast te zetten of met een armband om de pols kan worden gedragen. Het kleinood (voorzien van een ingebouwde batterij) gebruikt twee communicatiemethoden: Near Field Communication én Bluetooth Low Energy.

Identificatie en betaalmiddel

Passagiers krijgen de medaillon – met hun naam ingelaserd – verstrekt zodra zij een cruise boeken. Via een aparte portal (‘Ocean Compass’ geheten) kunnen zij – nog voor de vakantie begint – al de nodige persoonlijke voorkeuren opgeven. Eenmaal aan boord, doet de medaillon dienst als sleutel voor de hut, persoonsidentificatie, locatie tracker én betaalmiddel. Volgens Carnivals CEO Arnold Donald vervalt hiermee de noodzaak om bijvoorbeeld aan boord met een credit card rond te lopen: de passagier rekent voortaan af met behulp van de Ocean Medaillon. Verder kunnen passagiers de medaillon gebruiken om hun weg te vinden op het cruise schip.

Algoritmes, Big Data analytics en machine learning

Achter de Ocean Medallion schuilt een omvangrijke ICT-operatie, aldus Donald: “Wij gebruiken honderden algoritmes, gecombineerd met Big Data analytics en machine learning. Alles is er op gericht om de vakantiebeleving van de passagier te optimaliseren. In principe kun je zeggen dat met behulp van de Ocean Medaillon bijna is te voorspellen wat de individuele passagier wil. En daar kunnen wij vervolgens op anticiperen en op inspelen.”

Ocean Medallion Class

De Ocean Medaillon zal medio november dit jaar het eerst worden toegepast op de Regal Princess, een cruise schip uit de vloot van Carnivals dochteronderneming ‘Princess Cruises’. Het in 2014 opgeleverde vaartuig biedt ruimte aan 3560 passagiers en een 1346 koppen tellende bemanning. Het is de bedoeling om de dienstverlening ‘in de de loop der tijd’ uit te breiden naar de andere schepen uit de Carnival-vloot. De bewuste schepen krijgen de aanduiding ‘Ocean Medallion Class’.

De Ocean Medallion in actie zien? Videootje!