IoT Awards 2018

Dagvoorzitter Charles Groenhuijsen reikt IoT Awards 2018 uit

by Redactie IoT Journaal23 mei 2018

Op donderdag aanstaande, 24 mei, worden in het Bossche Congrescentrum 1931 de eerste IoT Awards voor de beste use cases in Nederland op het gebied van Internet of Things uitgereikt. Benieuwd naar de genomineerden? Klik even hier om daar alles over te lezen. Journalist, columnist, schrijver en spreker Charles Groenhuijsen is de dagvoorzitter van dit initiatief van IoTJournaal.

Charles Groenhuijsen , Dutch former TV-journalist

Wij kunnen – wellicht ten overvloede – het nodige over Charles Groenhuijsen vertellen, maar de man zelf (of in dit geval zijn biograaf) kan het uiteraard veel beter:

“Charles Groenhuijsen (1954) werkt vanuit Nederland (Hilversum) en de Verenigde Staten (Washington DC) als schrijver, columnist, consultant en spreker. Ook is hij een veel gevraagde moderator voor inhoudelijke discussies en feestelijke bijeenkomsten waarbij hij moeiteloos in zowel Nederlands als Engels opereert.

Hij is al 35 jaar (sinds 1974) actief in de journalistiek waarbij hij brede ervaring opbouwde bij geschreven media (ANP, Volkskrant, Vrij Nederland). En hij werkte 23 jaar bij de publieke omroep als presentator (Nova, NPS) en als correspondent, verslaggever en presentator bij de NOS.

Groenhuijsen is breed inzetbaar. Hij heeft veelvuldig gesproken en geschreven over nationale en internationale politiek, economie en zakenleven. Maar hij kan veel meer. In 2008 en 2009 was hij spreker of dagvoorzitter over uiteenlopende onderwerpen als internationaal transport, het politieke klimaat in Nederland, ontwikkelingen in het Nederlandse onderwijs, multinationale business-financing, Internet-telefonie, de toekomst van de hypotheekmarkt, kansen voor midden- en kleinbedrijf, nieuwe toepassingen van business-software, de uitbreiding van de EU, de uitdagingen van de Nederlandse industrie en logistiek.

Uiteraard wordt hij ook als kenner van de VS ook veelvuldig gevraagd te spreken over de meest uiteenlopende Amerikaanse onderwerpen. Groenhuijsen schreef een boek over de spannende verkiezingen van 2008.
Gaat de wereld echt anders naar de VS kijken nu George Bush in het Witte Huis plaats heeft gemaakt voor Barack Obama? Kan de nieuwe president het gedeukte imago van Suprmacht Amerika weer glans geven?

In spreekbeurten, columns en artikelen bespreekt Groenhuijsen de Amerikaanse politiek en economie. Is Amerika in verval? Is Europa beter dan de VS opgewassen tegen de uitdagingen van de 21ste eeuw?

Groenhuijsen roeit intussen weer nijver tegen de anti-Amerikaanse stroom in. Hij verzet zich tegen het in Nederland wijd verbreide anti-Amerikanisme, dat vaak gebaseerd is op oppervlakkige vooroordelen en zelden op feitelijke informatie. Die kritische benadering koos Groenhuijsen ook al in zijn boek ‘Amerikanen zijn niet Gek’ (ruim 100-duizend verkochte exemplaren en 24 drukken een klinkende bestseller).

Die benadering van zijn eerdere boek is ook in zijn laatste boek “Hoera, een nieuwe president” terug te vinden. Er is natuurlijk aandacht voor de nadelen van het Amerikaanse systeem (de overdadige invloed van ‘The Almighty Dollar’).

Maar Groenhuijsen legt ook nadruk op de juist heel democratische trekken van het systeem in de VS. In geen westers land mogen kiezers zo vaak zo veel openbare ambtsdragers kiezen. Nergens zijn er ook zo veel referenda en volksinitiatieven. Wat dat betreft is het D66-walhalla hier al lang gevestigd, betoogt Groenhuijsen.”

Onafhankelijke jury

De IoT Awards komen niet zomaar tot stand. Allereerst staat het organisaties en marktpartijen het vrij (graag zelfs!) om use cases in te sturen. Verder staan een Raad van Advies en een onafhankelijke, deskundige jury borg voor de validiteit van de bekroonde use cases én de IoT Innovation Leader of the Year. De jury bestaat uit (in alfabetische volgorde):

Arnoud van Gemeren, hoofdredacteur van het Engelstalige kennisplatform Smart City Hub

David Langley, professor verbonden aan de faculteit Innovatie en Strategie van de Universiteit van Groningen (plus senior research scientist bij TNO en columnschrijver voor het Financieel Dagblad)

Jan Jacobs, CEO en oprichter van Smarthealth.nl (en ICT-veteraan)

Paul Teixeira, hoofdredacteur IoTJournaal.nl

Ronald van Loon, onafhankelijk expert op het gebied van Data Analytics en IoT (plus gastblogger IoTJournaal en partner bij het adviesbureau Adversitement)

Enthousiaste partners

Daarnaast zijn er de diverse marktpartijen die het IoT Awards-initiatief al vanaf het prille begin met enthousiasme hebben ondersteund. En die lijst met partners is nog steeds groeiende:

Principal Partners
  • Vodafone IoT Awards 2018
Award Partners
  • Tele2 IoT IoT Awards 2018
  • KPN IoT Awards 2018
  • IBM Award Partner IoT Awards 2018
Award Endorsers
Venue Partner
  • Heliview IoT Awards 2018
Media Partners
  • Smart City Hub IoT Awards 2018
  • SmartHealth IoT Awards 2018