Toekomst trends IoT

De eerste trendsvoorspelling van ’t jaar is binnen: The Internet of Senses komt er aan!

by Redactie IoT Journaal10 december 2019

Traditiegetrouw is december dé maand voor het doen van voorspellingen. De IT- en telecomindustrie is geen uitzondering op die ijzeren regel. En ziehier: de eerste trendsvoorspelling is vandaag inderdaad op de redactie binnen gekomen. De Zweedse netwerkfabrikant Ericsson bij het spits af met zijn glazen bol. En om het helemaal ‘af te maken’, springt het bedrijf niet één jaar, maar tien jaar vooruit met zijn voorspellingen. Wie het gehele rapport (’10 Hot Consumer Trends 2030′) op ’t gemak wil lezen, kan het gratis downloaden via IoTJournaal (16 pagina’s, 1,47 Mb, PDF).

Laten we maar beginnen met de meest opmerkelijke voorspelling uit de kokers van de trendwatchers die bij Ericsson rondlopen: in 2030 praten wij niet meer over Internet of Things maar over ‘Internet of Senses’, IoS dus. Niet te verwarren met het besturingssysteem van Apple, overigens. Wat daar onder wordt verstaan? Dat verwoordt Dr. Pernilla Jonsson, de baas van het Ericsson Consumer & IndustryLab en co-auteur van het rapport, het zo: “We hebben het over een tijdperkbepalende verschuiving van de huidige smartphone-gebaseerde internetverbinding naar meeslepende ervaringen als gevolg van onze verbonden zintuigen. Dit rapport onderzoekt wat dat voor consumenten kan betekenen, met de Augmented Reality-bril als uitgangspunt. We hadden niet verwacht  dat consumenten deze enorme veranderingen in ons dagelijks leven al zouden voorzien als resultaat van sensorische connectiviteit via kunstmatige intelligentie (AI), Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR), 5G en automatisering.” Een collega van Jonsson, Dr. Michael Björn, hoofd Research Agenda, Ericsson Consumer & IndustryLab en co-auteur van het rapport, gaat een stapje verder en denkt zelfs dat IoS een positief effect zal hebben op ’t klimaat: “Het kan bijvoorbeeld een belangrijke rol spelen bij klimaatacties en het reduceren van de carbon footprint. Veel activiteiten kunnen worden gedigitaliseerd om hun impact op het klimaat te verminderen. Je zou kunnen gaan werken, op vakantie gaan en de wereld rondreizen, allemaal vanuit je huis.”

Inzichtelijke infographic

De overige negen trends die Ericsson ons in het vooruitzicht stelt, zijn allemaal verbonden met ’t Internet of Senses-idee. En daar hebben de Zweedse trendwatchers een keurige infographic over gemaakt. Doe er uw voordeel mee.

IoT IoS 2030