IoT Roaming

Deutsche Telekom en Vodafone slagen in roaming test met NB-IoT

door Redactie IoT Journaal7 juni 2018

Operators Deutsche Telekom en Vodafone Group hebben samen de eerste internationale roaming via hun beider NB-IoT infrastructuur met succes weten uit te voeren. De proef werd met wereldwijd werkende simkaartjes van Deutsche Telekom op het Vodafone-netwerk in Spanje. Daarnaast communiceerden mondiale simkaartjes van Vodafone op het Oostenrijkse netwerk van Deutsche Telekom-dochter T-Mobile. Dit meldt de GSMA, de mondiale brancheclub voor partijen in de markt voor mobiele data- en telecommunicatie.

Volgens de GSMA hebben inmiddels 29 operators wereldwijd 51 commerciële NB-IoT netwerken uitgerold. De brancheclub verwacht dat er in 2025 circa 3,1 miljard IoT-apparaten via mobiele netwerken met het internet verbonden zullen zijn. Daarvan zullen zo’n 1,8 miljard stuks aangesloten zijn op NB-IoT-achtige infrastructuur. Gebruikers van mobiele telefoons kijken er niet van op: zonder problemen bellen en internetten in het buitenland. Dat ‘roaming’ is echter niet vanzelfsprekend als het gaat om IoT-dataverkeer.

Roaming met LoRa en Sigfox

NB-IoT is overigens niet de enige Internet of Things-specifieke draadloze netwerkinfrastructuur waarop roaming mogelijk is. In 2017 heeft het Franse Sigfox al dergelijke functionaliteit in zijn gelijknamige netwerk geïntroduceerd. Vorig jaar februari kwamen ook operator KPN en zijn Franse branchegenoot Orange met het nieuws naar buiten dat zij samen een succesvolle roaming test hadden uitgevoerd op hun respectievelijke LoRa-netwerken. Hierbij werd data vanaf het Nederlandse LoRa-netwerk van KPN uitgewisseld met de Franse LoRa-infrastructuur van Orange. En vice versa. Actility, een Franse aanbieder van IoT-connectiviteitsoplossingen, diende daarbij als ‘intermediair’.

twittergoogle_pluslinkedinmailtwittergoogle_pluslinkedinmail