Deutsche Telekom IoT slimme gebouwen

Deutsche Telekom ziet brood in slimme gebouwen

by Redactie IoT Journaal5 oktober 2018

De Duitse telecomgigant Deutsche Telekom (moederbedrijf van operator T-Mobile Nederland en IT-dienstverlener T-Systems) doet een gooi naar de markt voor slimme gebouwen. Het heeft tijdens Expo Real, een recente vastgoedbeurs in het Duitse München een op IoT-technologie gebaseerde oplossing laten zien waarmee het ‘leefklimaat’ in bedrijfspanden automatisch is te regelen.

Met de kersverse ‘Building Monitoring & Analytics’-oplossing mikt Deutsche Telekom (DT) op onder andere ziekenhuizen, reguliere bedrijfspanden en vliegvelden. Met behulp van sensoren en geoptimaliseerde inpandige WiFi-netwerken wordt data (over zaken als beweging, temperatuur en vochtigheid) verzameld en naar het internet getransporteerd. De informatie wordt vervolgens geanalyseerd met behulp van Deutsche Telekom’s ‘Connected Things Hub’, een cloudplatform gebaseerd op de Azure-cloud van softwaremaker Microsoft. Volgens DT  wordt de gebouwinformate ‘in bijna real time’ verwerkt en geanalyseerd. Het een en ander wordt ten slotte in dashboards getoond. Desgewenst kunnen er ook automatische acties aan de datawaarden worden gehangen, zoals het uitschakelen van verlichting bij een langere afwezigheid van beweging in een ruimte. Hiermee zou op zijn beurt weer effiencyverhoging en kostenbesparing zijn te realiseren. De DT-oplossing is samen met het facility management concern ISS Facility Services ontwikkeld. Het is niet duidelijk of Deutsche Telekom een dergelijke dienst ook via dochterondernemingen in het buitenland, zoals T-Mobile Nederland, zal gaan aanbieden.

Voetsporen van AT&T

Deutsche Telekom volgt met zijn aankondiging in de voetsporen van Amerikaanse branchegenoot AT&T. Die heeft eerder deze week een gelijksoortige oplossing wereldkundig gemaakt. Het heeft daarvoor een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met landgenoot Synchronoss, een softwareproducent die onder andere een IoT-cloudplatform exploiteert. AT&T zal in de Verenigde Staten op basis van het IoT-cloudplatform een ‘Energy & Building Management’-dienst aan gaan bieden.