IoT Security Cyber crime

Dit zijn de bedreigingen voor IoT-oplossingen op kantoor

by Redactie IoT Journaal28 april 2021

Toegegeven: een groot deel van de werkende bevolking is nog steeds thuis aan het werk dankzij de door de coronapandemie ingegeven beperkende overheidsmaatregelen. Maar uiteindelijk zal het tij weer keren en gaat het dagelijkse leven op kantoor weer door. Al is de vraag of de oude situatie weer helemaal terug zal komen. En dan is het goed om eens helder in kaart te hebben welke cybersecurity risico’s er binnen de kantoormuren bestaan als het gaat om IoT-apparatuur. Dat heeft printerfabrikant Sharp ook bedacht. Het resultaat daarvan is te zien in de infographic van vandaag.

Het is niet zo verwonderlijk dat printerfabrikant Sharp met zijn waarschuwing over de cybersecurity risico’s op kantoor in de eerste instantie de met het internet verbonden printers onder de loep neemt. Een beetje preken voor eigen parochie, zullen we maar zeggen. Toch blijkt uit de onderzoeksgegevens die Sharp in de infographic opvoert, dat zo’n 60 procent van de bedrijven datalekken ondervinden al gevolg van ‘printer security breaches’. Dat kunnen overigens geslaagde hackpogingen zijn, maar ook domweg het per ongeluk onbeveiligd afdrukken van vertrouwelijke documenten.

Securitybewustzijn laat te wensen over

Een andere verontrustende conclusie in de infographic, is de constatering dat 90 procent van de fabrikanten van IoT-apparatuur niet overtuigd is van de beveiliging van hun hardware. Dat stelt niet gerust, op zijn zachtst gezegd. Datzelfde geldt overigens ook voor de werknemers: die zijn eveneens een behoorlijk veiligheidsrisico. Daar mag het securitybewustzijn ook flink omhoog. Misschien aan de hand van deze infographic?

 

IoT Security Office