Cloud Computing IoT

Dit zijn de belangrijkste spelers op ‘t gebied van Industry 4.0 en IoT-infrastructuur

by Redactie IoT Journaal7 maart 2019

Het aantal partijen dat zich bezighoudt met Internet of Things is de afgelopen jaren aardig uitgebreid. Voor afnemers is het dan ook soms wat lastig om het overzicht te behouden of om überhaupt een ‘short list’ te maken van de relevante leveranciers. Gelukkig zijn er marktonderzoeksbureaus die hier een handje bij helpen. Doorgaans tegen betaling, maar voor IoTJournaal en andere media willen zij weleens een uitzondering maken. Vandaar dat wij u nu hét actuele overzicht kunnen bieden van de belangrijkste spelers in twee IoT-deelgebieden: Industry 4.0 (ook wel ‘IIoT’ of ‘Smart Industry’ genoemd) en IoT-infrastructuur.

Bij de Duitse marktonderzoeker IoT Analytics is Internet of Things het voornaamste aandachtsgebied, zoals de bedrijfsnaam al doet vermoeden. Het bureau kijkt binnen de IoT-markt ook nog eens met bovengemiddelde aandacht naar Industry 4.0. Da’s een minder makkelijke taak dan het lijkt: voor het verslimmen van productieprocessen en fabrieken is inmiddels een behoorlijk speelveld met leveranciers ontstaan. Tijd om daar wat meer overzicht in te creëren, vond IoT Analytics. Het resultaat? Een infographic waar je U tegen zegt. Sommige leveranciers in het overzicht zijn genoeglijk bekend. Het is niet vreemd bijvoorbeeld om Amazon Web Services en Microsoft onder het kopje ‘Hosting’ te zien. Maar wist u dat in diezelfde categorie ook IBM, Bosch, T-Systems en Oracle zijn te vinden? Ook grappig om te zien, is het feit dat sommige spelers een behoorlijk breed palet aan diensten en oplossingen bieden in de IIoT-markt. Ook hier weer: sommige namen zijn voor de hand liggend (Amazon Web Services), maar een partij als Bosch is dan weer minder evident.

[Tekst gaat door onder de infographic.]

IIoT Smart Industry Industry 4.0 IoT Infographic

Wie doet wat in IoT-infrastructuur?

Bij de Amerikaanse marktonderzoeker IDC is Internet of Things slechts één van de aandachtsgebieden. Het in de informatie technologie gespecialiseerde bureau is echter van oudsher behoorlijk grondig in alles wat zij onderzoeken. Zo ook de IoT-markt. IDC heeft de aanbieders van IoT-infrastructuur bijvoorbeeld uitputtend in kaart gebracht. Net als bij collega IoT Analytics heeft dat geresulteerd in een lap van een infographic. Met ook hier weer namen die misschien niet direct bij u opkomen als grote spelers in een bepaalde categorie. Om de ‘Connected Life’ (gezondheidszorg) maar eens te pakken: wist u dat naast Philips ook Google en Apple als marktleiders te boek staan? Of dat DellEMC en Schneider Electric tot de belangrijkste leveranciers van infrastructuur voor ‘Industriële IoT-oplossingen’ worden gerekend?

IoT Infrastructure IDC 2019