IoT Startup

Dit zijn de meest veelbelovende IoT-startups in 2019 (deel 2)

by Redactie IoT Journaal16 april 2019

Sommigen zeggen dat innovaties met name bij kleinere, al dan niet startende, bedrijven zijn te vinden. Anderen menen juist dat grotere ondernemingen met de meest innovatieve oplossingen komen. Hoe het ook zij: het is doorgaans de moeite waard om de startupwereld goed in de gaten te houden. Al was het maar om dat dergelijke beginnende bedrijven de neiging hebben om te worden opgeslokt door hun grotere branchegenoten. IoTJournaal heeft voor u een, subjectieve, selectie gemaakt van drie Internet of Things-startups met innovatieve oplossingen die de moeite waard zijn om dit jaar te volgen. Wij brengen ze u in etappes. Vandaag: deel 2.

De beveiliging van IoT-toepassingen bezorgt menig CIO de nodige hoofdbrekens. Zodra er een apparaat aan het internet wordt gekoppeld, heb je immers al een potentieel security probleem. Bij grootschalige IoT-oplossingen is het helemaal feest: hoe beveilig je honderden of duizenden apparaten? En hoe zorg je ervoor dat de data op een veilige manier van A naar B wordt getransporteerd? Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat in de IoT-markt de nodige startups actief zijn die zich vol verve op de security aspecten van Internet of Things hebben gestort. Het Israëlische SecuriThings is er zo eentje. Het in Tel Aviv gevestigde bedrijf (opgericht in 2015) biedt zowel ‘traditionele’ beveiliging tegen indringers als op advanced machine learning gebaseerde real-time detectie van cyberaanvallen. Daarnaast heeft SecuriThings een Security Operations Center van waaruit de netwerken en IoT-hardware van klanten wordt gemonitord. Het bedrijf richt zich specifiek op vier sectoren : fysieke security (denk aan IP-video camera’s), smart cities, gebouwbeheer en consumenten elektronica.

Quantum computing

Het nieuwste snufje op het gebied van computers is het werkterrein van de volgende startup: quantum computing. Vergeet de binaire aanpak van de aloude computer. Het is tijd voor een andere aanpak. Het Britse Crypto Quantique werpt zich met veel enthousiasme op de security van IoT-toepassingen, gebruikmakende van een zelfontwikkelde processor die quantum computing als basis heeft. Dit moet ervoor zorgen dat versleuteling van data nagenoeg niet meer door kwaadwillenden ongedaan kan worden gemaakt. Het Londense Crypto Quantique voegt er nog wat cryptografische API’s uit de eigen doos aan toe om zijn aanbod compleet te maken.

Blockchain

In Australië is een andere startup druk bezig met de beveiliging van IoT-toepassingen. Ultimo Digital Technologies uit Sidney heeft daarvoor een andere ’emerging technology’ uit de kast gehaald: blockchain. Het bedrijf richt zich onder andere op de security aspecten van supply chain IoT-oplossingen. Op basis van blockchain kan bijvoorbeeld de oorsprong van een grondstof, halffabricaat of product door de gehele keten worden gewaarborgd, aldus UDT. De startup levert modules voor fabrikanten, voor de spullen zelf (een combinatie van hard- en software), voor de registratie van goederen die in de supply chain terecht komen en eentje waarmee het een en ander is te bekijken/te volgen (de user interface).