IoT startup

Dit zijn de meest veelbelovende IoT-startups in 2019 (deel 1)

by Redactie IoT Journaal4 april 2019

Sommigen zeggen dat innovaties met name bij kleinere, al dan niet startende, bedrijven zijn te vinden. Anderen menen juist dat grotere ondernemingen met de meest innovatieve oplossingen komen. Hoe het ook zij: het is doorgaans de moeite waard om de startupwereld goed in de gaten te houden. Al was het maar om dat dergelijke beginnende bedrijven de neiging hebben om te worden opgeslokt door hun grotere branchegenoten. IoTJournaal heeft voor u een, subjectieve, selectie gemaakt van drie Internet of Things-startups met innovatieve oplossingen die de moeite waard zijn om dit jaar te volgen. Wij brengen ze u in etappes. Vandaag: deel 1.

Voor de industriële sector is IoT een ‘natural fit’. Al was het maar om dat bedrijven aardig wat kosten kunnen besparen en aan efficiency kunnen winnen door IoT-oplossingen te gebruiken die bijvoorbeeld voorspellen wanneer machines onderhoud nodig gaan hebben. Dat kan door de inzet van de combinatie van onder andere sensoren ingebouwd in de apparaten en Big Data-analytics. Dat is ook het werkgebied van het Amerikaanse GEM. Deze startup (gevestigd in de Californische stad San Jose) noemt zichzelf ‘een team van individuen die gespecialiseerd zijn in industriële Internet of Things-oplossingen’. Klinkt wat vaag, toegegeven, maar om het wat preciezer te duiden: zij leveren zowel een IIoT-softwareplatform als sensoren en ‘agents’ (slimme software die bepaalde taken geautomatiseerd uitvoeren’). En dan met name bedoeld voor industriële ondernemingen die graag op voorhand willen weten wanneer hun machines onderhoud moeten krijgen.

Combi van AI en IoT

De combinatie van IoT en Artificial Intelligence is nog zo’n ‘natural fit’. Dat vonden de oprichters van Uptake Technologies ook. Het in de Amerikaanse stad gevestigde Chicago bedrijf gebruikt juist die combinatie voor zijn oplossingen waarmee ondernemingen zaken kunnen regelen als het beheren van middelen (‘assets’) door de gehele organisatie heen en zelfs daarbuiten. Wat ook de moeite waard is om te bekijken, is Uptake’s oplossing voor verkoop- en serviceprocessen. Om dat laatste wat concreter te maken: denk aan bijvoorbeeld het automatisch verzamelen van werkorders om zo real time inzicht te krijgen in wat waar door wie wordt gebruikt (of nodig is) voor het produceren van producten. De toepassingsmogelijkheden hiervan beperken zich overigens niet tot de industriële sector: het kan ook worden gebruikt door bijvoorbeeld grotere landbouwbedrijven.

IoT-security met een vleugje blockchain

Zodra je een apparaat met het internet verbindt, heb je een beveiligingsprobleem. Da’s zo’n beetje de vuistregel die door cybersecurity experts wordt gehanteerd. Dat het een waarheid als een koe is, wordt wel aangetoond door de diverse IoT-security incidenten van de afgelopen jaren. Het is dan ook zaak om IoT-oplossingen goed te beveiligen. Zonder dat de hele boel potdicht zit, want dat is ook weer niet de bedoeling. Om juist dat te bewerkstelligen, heeft Xage Security een ‘decentrale architectuur – met blockchain-technologie – bedacht voor de beveiliging van IoT-toepassingen. De nadruk ligt ook hier weer op de industriële sector, maar de oplossing laat zich tevens gebruiken voor andere branches, zoals de gezondheidszorg. Het bedrijf heeft inmiddels een aardige hoeveelheid ‘opstartgeld’ weten binnen te harken, met klinkende namen als General Electric onder de investeerders.