2022 IoT

Dit zijn de tech trends voor 2022 (en ook die het niet gaan worden)!

by Redactie IoT Journaal11 januari 2022

Het nieuwe jaar is nog geen twee weken oud, dus het kan nog net om met voorspellingen voor 2022 te komen. En dat doet marktonderzoeker ABI Research dan ook. Het bureau is van nature tegendraads en doet het net even wat anders dan anderen. Het komt namelijk niet alleen met wat de (IoT)technologie trends gaan worden in het komende jaar. Het somt ook op welke trends het niét gaan maken. U komt ze alle 70 tegen in een white paper dat uiteraard gratis is te downloaden via IoTJournaal (34 pagina’s, 8,11Mb, PDF).

Het is inmiddels een traditie aan het worden: de jaarvoorspellingen van ABI Research. Zowel in 2020 als vorig jaar heeft het bureau de glazen bol gepakt en dé trends en non-trends voor 2022 in kaart gebracht. Om er maar een paar uit te lichten: de door de coronapandemie ingezette groei van de wearables-verkoop zal zich ook de komende twaalf maanden blijven doorzetten. Als het gaat om 5G: China is niet alleen de ’s werelds grootste consumentenmarkt voor deze snelle mobiele communicatiemarkt. In 2022 neemt de afzet van 5G als draadloze datacommunicatiestandaard in de grootzakelijke Chinese markt eveneens een grote vlucht. Denk aan grootschalige IoT-toepassingen waar 5G de netwerkinfrastructuur voor levert. China wordt hiermee ook op dat gebied de grootste markt voor 5G.

Deze trends gaan het niet worden

En dan nog een paar tech-trends die het dit jaar niet gaan maken. Allereerst edge computing. Volgens ABI Research wordt 2022 wederom niet hét jaar van deze vorm van gedistribueerde gegevensverwerking. Het aantal implementaties van edge computing-toepassingen zal weliswaar het komende jaar stijgen, maar verwacht geen hausse. En dan weer nieuws over en uit China: de werelddominatie van Chinese IoT-hardwarefabrikanten zal ook in 2022 niet worden doorbroken door leveranciers uit andere landen. De Chinezen blijven ook ditmaal de dienst uitmaken op dit gebied. Overigens verwacht ABI Research dat in de eerstvolgende twaalf maanden het wereldwijde chiptekort zich nagenoeg onverminderd zal blijven manifesteren