Toekomst trends IoT

Dit zijn de vier TechTrends die het niet gaan maken in 2021

by Redactie IoT Journaal2 december 2020

Je kunt er de kalender op gelijk zetten: in december komen diverse marktonderzoeksbureaus, trendwatchers en techbedrijven steevast met de nodige trends voor het volgende jaar. Marktonderzoeker ABI Research is echter tegendraads. Net zoals in 2020 heeft het bureau bedacht dat het voor 2021 ook maar eens vier trends uitlicht die het niet gaan maken. Het staat allemaal – inclusief de trends die het wél gaan maken volgend jaar – in een white paper. Uiteraard gratis te downloaden via IoTJournaal (53 pagina’s, 13 Mb, PDF).

Om maar direct te beginnen met een trend die het niet gaat maken volgend jaar: Milieuvriendelijke 5G. Dat behoeft wat uitleg. Volgens Jun Wei Ee, 5G en Mobile Network Infrastructure Research Analyst bij ABI Research, zal de verwachte explosieve groei van 5G-abonnementen (wereldwijd van 234 miljoen dit jaar naar 347 miljoen in 2021) een behoorlijke impact hebben op het milieu: “Consumenten schakelen over van hun huidige toestel naar een smartphone of tablet die 5G-ondersteuning biedt. Dat betekent weer dat er een groot aantal ‘oude toestellen’ worden weggegooid, dat is een belangrijk aandachtspunt.”

Artificial Intelligence blijft mysterieus

Artificial Intelligence (AI) blijft ook in 2021 een ‘black box’. Transparantie in de werkwijze en de grondslagen van de diverse AI-oplossingen zal het komend jaar nog ver te zoeken zijn. Domweg omdat het een te complex geheel is, aldus ABI Research.

Virtual Reality blijft ‘Virtual’

Virtual Reality zal volgend jaar geen algemeen goed blijken. VR blijft in 2021 een technologie die vooralsnog alleen voor niche-toepassingen zal worden gebruikt. Al denkt ABI Research dat VR het komende jaar aan populariteit zal winnen.

WiFi 6E overal?

Draadloze netwerkverbindingen via WiFi zijn inmiddels zo ingeburgerd bij consument en organisaties dat er nauwelijks bij wordt stilgestaan. WiFi moet het gewoon doen. Punt. Al blijkt dat de breedbandhonger groter dreigt te zijn dan wat de huidige WiFi-technologie aan kan. Mede dankzij IoT als aanjager voor het aan internet koppelen van allerhande apparaten. Tijd voor een nieuwe standaard: WiFi 6 Extended. Aangezien de meeste hardwarefabrikanten en operators WiFi 6E-ondersteuning nog niet hebben ingebakken in hun producten en diensten, zal de doorbraak van de snellere en verbeterde WiFi-standaard nog niet in 2021 te zien zijn.