Weetjes IoT

Donderdag Weetjesdag: Van IIoT-adoptie tot marktaandelen IoT cloud platformen

by Redactie IoT Journaal16 mei 2019
Terug van even weggeweest: de Donderdag WeetjesDag. Het moment in de week dat de redactie van IoTJournaal de wekelijkse vergaarbak aan interessante feiten en cijfers leeg schudt en voor u samenvat. Met ditmaal nieuws, cijfers en achtergronden over de publieke acceptatie van Industrial Internet of Things-oplossingen, de belangrijkste momenten in de ontwikkeling van IoT-markt en de marktaandelen van de diverse IoT cloud platformen. Prima materiaal om in een presentatie op te nemen of om achteloos tijdens een MT-vergadering te laten vallen.

Feiten en nieuws vergaren doen wij niet geheel op eigen houtje. Gelukkig kunnen onze journalisten vertrouwen op een steeds groter wordende schare experts en goeroe’s die (ongevraagd) hun inzichten op IoT-gebied naar de redactie sturen. Zoals onze trouwe data-leverancier Mike Quindazzi, Business Development Leader en Management Consultant bij accountants- en adviesbureau PwC in de Verenigde Staten. Hij stuurt ons een staatje waarin er per sector te lezen valt hoe het vergaat met het gebruik van Industrial Internet of Things-0plossingen. De grootverbruiker van dergelijke toepassingen is…de industriële sector. Gevolgd door producenten in de sectoren ‘automotive’ en ‘elektronica/high tech hardware’. Helemaal onderaan bungelt de retail/consumentensector.

[Klik voor een grotere versie op de afbeelding. Tekst loopt door onder de infographic.]

IIoT Infographic sectoren

 

Ontwikkeling IoT-markt

Het Amerikaanse marktonderzoeksbureau IDC is al een tijdje bezig met het volgen en in kaart brengen van de Internet of Things-markt. Het laat dat zien in een infographic waar de belangrijkste momenten in de ontwikkeling van de IoT-markt vermeld staan. Aardig om te weten: het valt eigenlijk in de categorie ‘nice to know’, maar desalniettemin interessant genoeg om op IoTJournaal te publiceren. Wist u bijvoorbeeld dat 2015 door IDC als ‘het jaar van de IoT-platformen’ wordt aangemerkt? Of dat 2020 het jaar is dat IoT ‘de nieuwe IT’ wordt?

[Klik voor een grotere versie op de afbeelding. Tekst loopt door onder de infographic.]

IDC IoT Infographic Evolution

Wie is de leider?

IoT-toepassingen zonder cloud platformen? Dat is nauwelijks denkbaar. Van beheer IoT-hardware tot de real-time analyse van door sensoren vergaarde data: zonder cloud platformen waar de bewuste software op draait, wordt het een kostbare zaak voor ondernemingen. Want dan moeten zij weer voor veel geld op eigen servers/datacenters en softwarelicenties overschakelen. Wat voor IoT geldt, gaat overigens ook op voor de algemene IT-taken. Business Insider Intelligence, de marktonderzoekstak van de Amerikaanse nieuwswebsite Business Insider, heeft gekeken naar hoe de markt voor IoT-cloud platformen is verdeeld. En hoe dat zich weer verhoudt ten opzichte van de ‘algemene cloud markt’. Met een opmerkelijk resultaat: Microsoft en Google hebben beide een groter marktaandeel in de IoT cloud dan in de algemene cloud-markt.

[Klik voor een grotere versie op de afbeelding.]

IoT cloud platformen marktaandelen