Relayr IIoT Berlin Overname Munich RE

Duitse herverzekeraar telt ruim 230 miljoen dollar neer voor IIoT-startup

door Redactie IoT Journaal5 september 2018

‘s Werelds grootste herverzekeraar Münchener Rückversicherungs-Gesellschaft Aktiengesellschaft (Munich Re) heeft de Berlijnse Internet of Things-startup relayr ingelijfd. Munich Re heeft de acquisitie via zijn dochteronderneming Hartford Steam Boiler (HSB, gespecialiseerd in verzekeringen voor de industriële sector) laten plaatsvinden. Het overnamebedrag is niet bekendgemaakt. Wel zegt Munich Re dat de overname realyr ‘een waardering van 300 miljoen Amerikaanse dollars geeft’. De herverzekeraar is van plan om het IoT-bedrijfje als onafhankelijke entiteit te laten voortbestaan om de startup-mentaliteit ‘niet aan te tasten’. Wel krijgt relayr toegang tot de klantenkring van Munich Re en diens HSB-dochter.

Het in 2013 opgerichte relayr richt zich onder andere op de ontwikkeling van zogenoemde ‘middleware’, software waarmee organisaties verschillende systemen aan elkaar kunnen koppelen of met elkaar kunnen laten communiceren. Daarbij ligt de focus op Industrial Internet of Things, ook bekend als ‘Industry 4.0’, en de transportbranche. De laatste tijd zijn daar ook diensten op het gebied van edge computing (verwerking van vergaarde sensordata aan de rand van het netwerk) bijgekomen. Relayr brengt zijn diensten en producten inmiddels met eigen vestigingen in vier regio’s aan de man. Het hoofdkantoor is sinds de laatste investeringsronde (Series C in februari dit jaar, met een opbrengst van 30 miljoen dollar) in de Amerikaanse stad Boston gevestigd. Bij relayr werken circa 200 mensen. Tot de partners van het bedrijf behoren bekende namen als Amazon (AWS), Bosch, Cisco, DellEMC en Google.

Geen onbekende

Relayr is geen volstrekte onbekende voor Munich Re. De herverzekeraar heeft in 2016, wederom via zijn HSB-dochter, voor ‘enkele miljoenen dollars’ meegedaan in een tweede financieringsronde (‘Series B’). Tot de andere investeerders behoorden onder andere het Amerikaanse venture capital-bedrijf Kleiner Perkins Caufield Byers (dat in het verleden in een vroeg stadium onder meer geld stak in partijen als Google en Amazon), de durfinvesteerders Munich Venture Partners en de investeringstak van operator Deutsche Telekom. Hoewel Munich Re geen verdere mededelingen doet over het overnamebedrag, leert een eenvoudig rekensommetje dat de herverzekeraar rond de 232 miljoen dollar voor relayr heeft neergeteld. De startup heeft namelijk tot aan de acquisitie een slordige 68 miljoen dollar aan investeringskapitaal binnen weten te halen.

Visie op IIoT

Wie benieuwd is naar wat relayr nou eigenlijk doet en wat hun visie is op Industrial Internet of Things, kan zijn hart ophalen dankzij het Amerikaanse IT-concern DellEMC. Die hebben relayr mede-oprichter en huidige CEO Josef Brunner voor de camera weten te krijgen. De goede man was destijds (twee jaar geleden alweer) nog de Chief Technology Officer van de startup. Videootje!

twittergoogle_pluslinkedinmailtwittergoogle_pluslinkedinmail