Alexander Cobrindt Duitse minister Transport en Digitale Infrastructuur

Duitse overheid: “Wij worden nummer één op 5G-gebied”

by Paul27 september 2016

Duitsland moet de koploper in Europa worden als het gaat om de implementatie van 5G-netwerkinfrastructuur voor mobiele datacommunicatie. Dat heeft Alexander Dobrindt, de Duitse minister van Transport en Digitale Infrastructuur, gezegd in een interview met het dagblad Frankfurter Allgemeine Zeitung.

“Wij willen het eerste land in Europa zijn dat een nationaal dekkende 5G-netwerkinfrastructuur operationeel heeft”, aldus minister Dobrindt in het dagbladartikel. Om die ambitie te realiseren, heeft de bewindsman zijn ambtenaren een beleidsnota laten opstellen waarin de 5G-strategie is beschreven. In het beleidsstuk is onder andere vastgelegd dat in 2025 alle hoofdverkeersaders en de twintig grootste Duitse steden 5G-dekking moeten hebben.

Stimuleringsmaatregelen

De minister stelt operators en andere ondernemingen de nodige stimuleringsmaatregelen in het vooruitzicht om tot de gewenste uitrol van 5G-netwerken te komen. In 2018 moeten die stimuleringsmaatregelen bekend worden gemaakt, aldus Dobrindt. Hij ziet de snelle draadloze 5G-communicatie als voorwaarde voor de succesvolle implementatie van IoT-toepassingen zoals zelfrijdende auto’s en allerhande e-health applicaties. “De overgang van 3G naar 4G bracht slechts een lichte kwaliteitsverbetering van de draadloze communicatie. Van 4G naar 5G betekent echter een daadwerkelijke revolutie in plaats van een evolutie”, aldus Dobrindt.

Europese Commissie

Dobrindts mening over het belang van 5G wordt gedeeld door de Europese Commissie. De Eurocommissaris Günther Oettinger (Digitale Agenda) heeft daarvoor onlangs nieuwe Europese regelgeving voor opgesteld. Ook wil Oettinger een slordige 500 miljoen euro bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de 5G-standaard. Op dit moment is er echter nog geen definitieve standaard voor deze snelle datacommunicatie. Diverse operators en telecomfabrikanten zijn druk bezig om in diverse uithoeken van de wereld (waaronder China, Finland, Japan en Zuid-Korea) proefopstellingen op te bouwen. Ook in Nederland is een dergelijk initiatief aangekondigd. Er komt in het Groningse Loppersum een 5G-proef opgezet door KPNEricsson, Huawei en TNO. Naar verwachting, zal het in 2020 operationeel worden.

Nederlandse overheid? Geen visie op Digitale Infra

De Nederlandse overheid speelt slechts een zijdelings rol (via de Economic Board Groningen) in de Groningse 5G-proef. In tegenstelling tot de Duitsland ontbeert de Nederlandse overheid tot dusver een duidelijke visie en beleid ten aanzien van Digitale Infrastructuur. Ook is er in Nederland geen bewindspersoon die het onderwerp ‘Digitale Infrastructuur’ in de portefeuille heeft. Wel heeft Minister Henk Kamp (Economische Zaken) destijds laten weten ‘enthousiast’ te zijn over het Groningse 5G-initiatief.