Mobileye IoT Zelfrijdende auto

Duitse TÜV SÜD plaveit weg verder voor zelfrijdende auto

by Redactie IoT Journaal16 januari 2023

De Duitse onafhankelijke certficerings- en testorganisatie Tüv Süd heeft het groene licht gegeven voor een verstrekkende proef met het systeem voor zelfrijdende auto’s (‘IoT op wielen’) van de Israëlische fabrikant Mobileye. De voertuigen mogen voortaan op alle Duitse wegen rondrijden, mits er een menselijke chauffeur aan boord is om bij dreigende incidenten in te grijpen (een zogenoemde ‘safety driver’).

Mobileye is al sinds 2020 in Duitsland bezig met het testen van zijn zelfrijdende systeem  dat ingebouwd is in een ES8 elektrisch voortgedreven SUV van de Chinese fabrikant NIO. Dat systeem, Mobileye Drive geheten, is uitgerust met 13 camera’s, zes omgevingsradars en in totaal zes Lidars. Als ‘brein’ voor het Drive-systeem dient Mobileye’s zelfontwikkelde EyeQ-chip. De verdere uitbreiding van de Duitse proef betekent dat Mobileye zijn auto’s in geheel Duitsland kan laten rondrijden. Eerder was het testgebied beperkt tot de steden München en Darmstadt. Volgens een woordvoerder van het Israëlische bedrijf ligt hiermee de weg open voor het ‘op middellange termijn’ inzetten van Mobileye-voertuigen in Duitse steden als zelfrijdende taxi’s die op afroep beschikbaar zijn.

Duitse wetgeving aangepast

Het Duitse federale parlement heeft op 20 mei 2022 wetgeving goedgekeurd die zelfrijdende voertuigen op de wegen toelaat. Wel zijn er in de nieuwe regelgeving restricties ingebouwd als het gaat om de gebieden waar dergelijke auto’s rond mogen rijden. De wetten schrijven ook voor aan welke technische specificaties de zelfrijdende auto moet voldoen. Wie met eigen wil zien hoe de Mobileye-technologie in de praktijk werkt, kan het onderstaande promofilmpje bekijken.