IoT Ondernemer Startup Data

E-book KvK brengt IoT-succes ondernemers in beeld

by Redactie IoT Journaal24 mei 2019

Voor de Nederlandse Kamer van Koophandel is Internet of Things geen onbekende technologie. Sterker nog: de organisatie was er al relatief vroeg bij, als het gaat om IoT. Al in 2014 had de KvK de technologie als een mogelijke ‘business booster‘ aangemerkt. In de loop der jaren heeft het dan ook op gezette tijden publicaties uitgebracht over de manieren waarop ondernemers kunnen profiteren van IoT. Zoals niet al te lang geleden een e-book dat als onderwerp data en IoT heeft. Uiteraard ook gratis via IoTJournaal te downloaden (36 pagina’s, 4,54 Mb, PDF).

Het is iets waar menige MKB-ondernemer mee worstelt: hoe pas ik geavanceerde technologieën toe om mijn huidige omzet te verhogen en/of nieuwe markten te betreden? Overigens zijn het vraagstukken die ook de nodige CEO’s van multinationale concerns hoofdbrekens bezorgt. Alleen kunnen die laatsten zich het meestal wat makkelijker permitteren om ‘eens wat proefprojecten te starten’. Zonder dat het hun bedrijf de – financiële – kop kost. Voor MKB’ers ligt dat wat anders. Experimenteren prima, maar die proefprojecten moeten ook weer niet een financiële aderlating opleveren. En dan is het handig om te zien hoe andere ondernemers ‘t hebben aangepakt. Dat is nou precies de invalshoek die de Kamer van Koophandel heeft genomen in zijn e-book ‘Boost je business met data en IoT’.

Succes in beeld gebracht

Voor een brede groep de praktische toepasbaarheid van een technologie als Internet of Things uitleggen? Dan ontkom je er niet aan om eerst een korte beschrijving ervan te geven. Dat gebeurt ook keurig in het KvK-boekje. In één pagina (plus twee infographics) staat IoT kort en bondig beschreven. Vervolgens komen er goede voorbeelden aan bod van zeven ondernemers die hetzij nieuwe producten/omzet hebben weten te creëren met de combinatie van data en IoT. Zoals Ahrma uit Deventer, dat slimme verpakkingen maakt voor de logistieke sector. Gevolgd door negen ondernemers die vertellen hoe zij bedrijfsprocessen verslimmen door het gebruik van data en IoT. Een derde categorie praktijvoorbeelden valt onder het kopje ‘Inspelen op klantwensen’. Van de zes ondernemingen die hierin aan bod komen, steekt de ANWB met zijn slimme autoverzekering een beetje raar af. Want is dat nou nog wel een MKB’er te noemen? Maar goed, het blijft een mooi voorbeeld van IoT en data. Eentje die vorig jaar zelfs een IoT Award-nominatie heeft gekregen.

‘Klik voor meer’

De vierde en laatste categorie in het e-book is gereserveerd voor ondernemers die diensten of producten leveren met een maatschappelijk belang. Met voorbeelden die variëren van een oplossing om stropersactiviteiten in Afrika tegen te gaan tot een toepassing om voedselverspilling in de restaurants in Dierenpark Burgers’ Zoo te voorkomen. Aardig detail: alle voorbeelden worden in slechts één pagina kort omschreven. Maar klik op de link op de bewuste pagina en u wordt doorgeleid naar het volledige artikel op de website van de KvK. Ons eindoordeel over het e-book? Het is geen allesomvattend boekwerk over Internet of Things, maar het geeft wel een bijzonder handige en inzichtelijke kijk in hoe ondernemers succes weten te boeken door data en IoT toe te passen. En wij kunnen ons goed vinden in het advies dat één van de geciteerde ondernemers geeft aan MKB’ers die aarzelen om tijd en geld te investeren in het verkennen van de mogelijkheden van die combinatie: “Begin gewoon.”