Europese Unie

EC komt met IoT-security regelgeving

by Paul11 oktober 2016

De Europese Commissie komt in november dit jaar met cyber security regelgeving voor met het Internet verbonden (consumenten)apparaten. Onderdeel van de maatregelen is een labeling van IoT-hardware, waarop te zien is in hoeverre het apparaat in kwestie is beveiligd. Het systeem zou gebaseerd zijn op de reeds bestaande labels waarmee in de EU het energieverbruik van apparatuur wordt aangegeven. Dat heeft EU-topambtenaar Thibault Kleiner laten weten.

De verwachte security-regelgeving van de Europese Commissie is specifiek gericht op IoT-apparaten, zo stelt Thibault Kleiner. Zijn baas, Eurocommissaris Günther Oettinger (Digitale Agenda), heeft eerder vorige maand nieuwe Europese regelgeving voor data- en telecommunicatie het licht laten zien. De IoT-security wetgeving is daar een logisch vervolg op, aldus Kleiner. Volgens hem gaan de maatregelen naar alle waarschijnlijkheid verder dan ‘alleen maar het plakken van labels’. Hij hintte daarbij op wetgeving die de privacy van consumenten en het eigendom van door IoT-apparaten verzamelde data moet regelen.

Brede steun van fabrikanten

Naar verwachting, krijgen de nog onaangekondigde IoT-security-regels de nodige steun van diverse grote fabrikanten. Zo zouden verschillende grote operators plus concerns als Robert Bosch GmbH, Cisco, Nokia en Philips achter de voorstellen staan. De bewuste marktpartijen hebben zich in 2015 verenigd in de – door de Europese Commissie gesteunde – Alliance for Internet of Things Innovation (AIOTI). Doel van de club is het bevorderen van een Europees ecosysteem opgebouwd rond The Internet of Things. Naar verluidt, kunnen geïnteresseerde partijen zich nog steeds voor een AIOTI-lidmaatschap opgeven.

Benieuwd naar de visie van de Europese Commissie op The Internet of Things? Videootje!