Eneco Slimme Boiler IoT

Eneco past IoT toe om elektrische boilers te verduurzamen

by Redactie IoT Journaal10 mei 2019

Klanten van energieleverancier Eneco die een elektrische (huur)boiler en een slimme meter thuis hebben staan, kunnen voortaan op een duurzamere (en slimmere) manier warm water tappen. Dat is in ieder geval wat Eneco hen belooft als zij de gratis ‘SlimmeBoiler Module’ in huis halen. Het op basis van Internet of Things-technologie werkende apparaat wordt door het bedrijf op afstand automatisch ingeregeld om de boiler zoveel mogelijk op groene stroom te laten werken. Ook wordt ‘gekeken’ wat de optimale opwarmomenten voor het water zijn.

“Met de SlimmeBoiler Module krijgt je boiler een upgrade. De module is een kastje dat we naast je boiler hangen. Via een verbinding met ons systeem kiest de module zorgvuldig de opwarmmomenten”, aldus Eneco op zijn website. Volgens de energieleverancier zorgt het apparaat ervoor dat de elektrische boiler ‘vooral energie verbruikt als er een overschot aan groene energie is’. De consument moet met enkele eenvoudige handelingen in staat zijn om de module zelf aan zijn boiler te hangen. Volgens Eneco staat de module inmiddels al bij 2.000 consumenten thuis opgesteld. Op termijn moet de SlimmeBoiler ook beschikbaar komen voor niet-Eneco klanten. Naar schatting zijn er in Nederland zo’n 500.000 elektrische boilers in bedrijf.

Ecosysteem IoT-partners

In de SlimmeBoiler is onder andere een sim-kaart verwerkt. Daarmee wordt een aparte beveiligde internetverbinding gelegd met een cloud platform waarin het beheer van de apparaten en de algoritmes voor monitoring en inregeling zijn te vinden. Zowel de sim-kaarten als het cloud platform worden geleverd door IT-dienstverlener T-Systems (een dochteronderneming van operator Deutsche Telekom). Evert Jan Althuis, innovatiemanager bij Eneco zegt dat er voor het SlimmeBoiler-project samen is gewerkt met een ecosysteem aan IoT-partners: “Voor de ontwikkeling en installatie van de SlimmeBoiler Module werken we intensief samen met partners zoals TWTG, RoamlerTech, Bureau Hezelburcht, Peeeks en T-Systems.”

Hoe de SlimmeBoiler in de praktijk werkt? Dat legt Eneco zelf even uit in een kort filmpje.