Slim huis Domotica IoT

‘Er staat voor 5,2 miljard euro aan slimme spullen in Nederlandse huishoudens’

by Redactie IoT Journaal11 mei 2022

Steeds meer Nederlandse huishoudens worden slimmer. Niet zozeer wat intelligente per persoon betreft, maar als het gaat om de aanschaf van ‘smart home‘-spullen. Maar liefst twintig procent van de Nederlandse huishoudens, meer dan 4,5 miljoen, beschikt al over dergelijke apparatuur. Dat blijkt uit de jongste editie van de Smart Home Monitor, een continu marktonderzoek van bureau Multiscope onder krap 5.000 Nederlanders.

In geld uitgedrukt, vertegenwoordigen de smart home producten die dit jaar in Nederlandse woningen staan, een totale waarde van ruim 5,2 miljard euro. Vorig jaar was dat nog ‘slechts’ 2,9 miljard. Volgens Multiscope is de productcategorie ‘huishouden en comfort’ hierin de absolute koploper met een waarde van 1,4,7 miljard euro. Een goede tweede is de categorie ‘zonwering & garagedeuren’ (1,4 miljard). De nummer drie in de lijst is ‘beveiliging & veiligheid’ (730 miljoen).

Smarthome2022_bestedingen_smart_home_segmenten

En wat zijn de winnende merken dan?

De marktvorser heeft ook onderzocht wat nu de meest aangeschafte merken zijn als het gaat om slimme huishoudelijke apparaten. Bij de robotstofzuigers steekt Roomba met zijn iRobot er met kop en schouders bovenuit (37 procent). Bosch pakt de nummer één-positie bij de slimme wasmachines/drogers (24 procent), terwijl concurrent Siemens de winnaar is bij de vaatwassers (44 procent).

Smarthome2022_merken_smart_home_segmenten