Samsung Galaxy S10 5G

Ericsson: ‘5G-adoptie gaat sneller dan verwacht’

by Redactie IoT Journaal11 juni 2019

Netwerkfabrikant Ericsson ziet de adoptie van 5G in een rap tempo oplopen, zo meldt het in zijn jongste rapport over mobiele (data)communicatie. Het Zweedse bedrijf stelt dat de snellere opvolger van het huidige 4G-netwerk voor draadloze communicatie wereldwijd een snellere dan verwachte uitrol meemaakt. 5G is niet alleen van belang voor de consument: het wordt ook gezien als hét hulpmiddel om grote en complexe IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken te faciliteren. Wie het ‘Ericsson Mobility Report June 2019’ op het gemak wil doorlezen, kan het via IoTJournaal downloaden (36 pagina’s, 3,35 Mb, PDF).

Volgens Ericsson zal het aantal 5G-abonnementen in 2024 wereldwijd op zo’n 1,9 miljard stuks uit gaan komen. Daarmee stelt de netwerkfabrikant zijn eerdere voorspellingen met 400 miljoen (+27 procent) naar boven bij. Reden hiervoor is ‘het grote enthousiasme’ dat zowel operators als zakelijke afnemers en consumenten vertonen voor de nieuwe mobiele standaard. Het bedrijf voorspelt verder dat over vijf jaar circa 45 procent van de wereldbevolking gebruik kan maken van de 4G-opvolger. 5G-dataverkeer zal, aldus Ericsson, in 2024 ongeveer 35 procent van de mondiale mobiele communicatie voor zijn rekening nemen. De snellere up- en downloadsnelheden van 5G zal er tevens voor zorgen dat er intensiever gebruik wordt gemaakt van ‘datazware applicaties’ zoals het streamen van videobeelden. Vertaald naar hoeveelheden data, komt dat neer op 131 exabytes mobiele data per maand aan het eind van 2024. Om het een en ander in context te zetten: volgens Wikipedia was in mei 2009 de wereldwijde hoeveelheid van opgeslagen digitale data gelijk aan 500 exabytes.

Internet of Things & 5G

Volgens Ericsson zal de adoptie van 5G voor gebruik in Internet of Things-oplossingen eveneens een grote vlucht nemen. Het bedrijf stelt dat er op dit moment wereldwijd circa 1 miljard IoT-connecties via GSM-netwerken lopen. Dat aantal moet tegen het eind van 2024 op 4,1 miljard gaan uitkomen. Zo’n 45 procent daarvan komt voor rekening van omvangrijke IoT-toepassingen in onder andere de energiesector (slimme meters), de gezondheidszorg (wearables) en de transport & logistiek (tracking sensoren).

Ericsson IoT 5G