Vakbeurs Facilitair en Gebouwbeheer 2019 IoT Planon Swycs

Event Bites: Internet of Things verslimt gebouwbeheer

by Redactie IoT Journaal5 februari 2019

De naam van de tweejaarlijkse vakbeurs Facilitair & Gebouwbeheer impliceert het al, zegt de organisatie van het evenement: “De beurs is niet alleen bedoeld voor facilitair managers, maar óók voor gebouwbeheerders.” En laat nou in die takken van sport steeds meer Internet of Things-technologieën worden gebruikt. Reden genoeg om een cameraploeg van IoTJournaal naar de Jaarbeurs in Utrecht te sturen. Om daar eens te polsen hoe ’t ervoor staat met IoT in die twee sectoren.

Tijdens de 21ste editie van de vakbeurs waren er zo’n 350 standhouders die hun oplossingen voor facilitair management en gebouwbeheer lieten zien. Onder hen vond de cameraploeg diverse ondernemingen die Internet of Things-technologieën al dan niet in hun toepassingen en producten hebben verwerkt. Zoals de twee pareltjes die in de onderstaande impressie aan bod komen. Allereerst is er Planon, een Nederlands softwarehuis uit Nijmegen, dat naar eigen zeggen ‘corporate real estate en facility managers, commerciële service providers en financial professionals helpt bij het integraal stroomlijnen van alle bedrijfsprocessen rondom gebouw, mens en werkplek’. Het is één van de grotere internationale spelers in dit marktsegment, met ruim 2.500 klanten in 40 landen. Het in 1982 opgerichte bedrijf heeft inmiddels vestigingen in elf landen (waaronder de Verenigde Staten). Hoeveel omzet en winst Planon de afgelopen jaren heeft weten te behalen? Dat is iets waar de onderneming, jammer genoeg, geen uitspraken over doet. De laatst bekende jaarcijfers stammen uit 2009 en zijn te vinden in een onderzoek verricht door het Amerikaanse softwarevakblad Software Magazine. Volgens het blad had het bedrijf destijds een omzet van 41,2 miljoen Amerikaanse dollars.

Maar wat doen zij met IoT?

Jan Fokke Post (business consultant bij Planon) vroegen wij naar wat zijn werkgever nou precies doet op het gebied van IoT. Planon wordt hierin bijgestaan door een ander pareltje uit de Nederlandse IT-industrie: Swycs. Dit Middelburgse bedrijf is een IoT service provider, met een platform waarmee ‘gebouw gebonden installaties en smart devices’ zijn te koppelen, te monitoren en te bedienen. Paul Geerts, manager strategic partnerships en sales bij Swycs, vroegen wij naar wat de rol van zijn bedrijf is in de samenwerking met Planon.