Marc Teerlink SAP Leonardo IoT

Executive Bites: Marc Teerlink (SAP) over hoe Artificial Intelligence de baas te blijven

door Redactie IoT Journaal31 oktober 2018

Het is een technologie die steeds vaker wordt gecombineerd in Internet of Things-oplossingen. En het is een technologie waar de meningen, op zijn zachtst gezegd, nogal verdeeld over zijn: Artificial Intelligence. Hoe ziet Marc Teerlink, global vice president bij de Duitse softwaremaker SAP, de positieve en negatieve kanten van AI? Zijn antwoorden vindt u in deze Executive Bite van IoTJournaal. Alvast een tipje van de sluier? Ingebouwde transparantie is van fundamenteel belang.

Critici –  zoals techondernemer Elon Musk en de inmiddels overleden wetenschapper Stephen Hawking – zijn er uiterst negatief over: AI is in potentie een gigantisch gevaar. Hawking stelde zelfs dat AI ‘het meest verschrikkelijke in de geschiedenis van de menselijke beschaving’ zou kunnen zijn. Hij meende dat er eerst moest worden gekeken hoe de technologie onder controle kon worden gehouden, voordat het op grote schaal zou worden ingezet. De positieve geluiden zijn er ook. Zo vinden zowel Microsoft medeoprichter Bill Gates als Facebook-oprichter Mark Zuckerberg dat het leven van de gemiddelde mens aanmerkelijk aangenamer kan zijn als AI breed wordt toegepast. “Het kan bijvoorbeeld betekenen dat de productiviteit in de landbouw toeneemt, zodat boeren langere vakanties kunnen nemen”, grapte Gates nog tijdens een interview in februari 2018.

‘Drie zaken van belang bij AI’

De Duitse softwareproducent SAP houdt zich onder andere bezig met Artificial Intelligence, om het bijvoorbeeld in combinatie met hun Internet of Things-platform Leonardo in te zetten. Hoe gaat SAP om met de in potentie negatieve effecten van AI? Onze camjournalist Fred vroeg het aan de man bij ‘t bedrijf die het kan weten: de Nederlander Marc Teerlink, global vice president Leonardo.

De hamvraag bij AI is volgens camjournalist Fred even simpel als veelomvattend: “Hoe gaan wij de baas blijven over AI, hoe houden wij het onder controle?” Teerlink: “Er zijn drie dingen van belang bij die vraag. Allereerst: hoe hou je als bedrijf grip op het AI-algoritme? Bij SAP hebben wij een aantal principes met betrekking tot de ethiek van Artificial Intelligence, waarvan ‘transparantie’ de allerbelangrijkste is. Het betekent dat elke keer als de AI een vraag beantwoordt, je kunt terugzien hoe dat antwoord tot stand is gekomen. En met welke data de AI oorspronkelijk getraind is. Of daar bijvoorbeeld subjectiviteit in zat. Hetzelfde geldt voor de mensen die het algoritme hebben getraind: waren dat de beste professionals op hun specifieke gebied?” Benieuwd naar hoe het zit met de twee andere zaken die van belang zijn bij het toepassen van Artificial Intelligence? Kijk en luister zelf.

twittergoogle_pluslinkedinmailtwittergoogle_pluslinkedinmail