Nightonomy autonomous driving Ford

Ford verzelfstandigt activiteiten zelfrijdende auto

by Redactie IoT Journaal25 juli 2018

De Amerikaanse autofabrikant Ford heeft aangekondigd dat het al zijn activiteiten op het gebied van zelfrijdende auto’s in een aparte onderneming onderbrengt. Ford pompt de komende vijf jaar in totaal circa vier miljard dollar in zijn kersverse dochter (Ford Autonomous Vehicles LLC). Tegelijkertijd stelt de automaker dat het actief op zoek gaat naar additionele, externe investeerders voor FAV LLC. Het bedrijf volgt hiermee in de voetsporen van concurrent General Motors, die in mei dit jaar een soortgelijk initiatief aankondigde. Ook internetgigant Google heeft eerder al een dergelijke stap ondernomen door hiervoor een aparte dochter op te zetten (Waymo).

Ford Autonomous Vehicles LLC krijgt zijn hoofdkantoor op de Ford Campus in de Amerikaanse stad Dearborn, de thuisbasis van het concern. De nieuwe onderneming wordt geleid door Ford-veteraan Sherif Marakby, tot voor kort vice president Autonomous Vehicles en Electrification. FAV gaat zich richten op zaken als de systeemintegratie van diverse technologieën voor zelfrijdende voertuigen, onderzoek en ontwikkeling, de ontwikkeling van ‘vervoer als een dienst’-netwerken en user experience. Daarnaast moet het bedrijf ook borg staan voor Ford’s concernstrategie op het gebied van zelfrijdende auto’s. Het een en ander is door het concern keurig in een overzichtelijke infographic gevat.

Ford FAV LLC overzicht IoT

Volle markt

De markt voor zelfrijdende voertuigen is aardig vol aan het raken. De diverse spelers lijken zich de laatste tijd met name te richten op dienstverlening rond de autonome auto. Zo is Alphabet (het moederbedrijf van Google en Waymo) van plan om later dit jaar een ‘zelfrijdende auto-dienst-op-afroep’ te introduceren. General Motors heeft eveneens laten weten dat het in 2019 met een dergelijke dienst te willen komen. Het Duitse Mercedes heeft ook aangekondigd dat het volgend jaar – samen met zijn landgenoot Bosch – in de Amerikaanse staat Californië een proef zal uitvoeren met een ‘Über-achtige dienst’ waarin de zelfrijdende auto de hoofdrol speelt. Ford sluit de hekken met de verwachting dat het in 2021 met een zelfrijdende auto-dienst komt.

Filmpje!

Het is nog even wachten op de eerste zelfrijdende Ford of de zelfrijdende auto-dienstverlening van het Amerikaanse concern. In de tussentijd hebben wij in ieder geval nog een filmpje van de testfases van de zelfrijdende Ford Fusion. Mét sneeuwbeelden.