IoT Internet of Things

Forrester: ‘Edge computing & IoT beleven opmars in 2022’

by Redactie IoT Journaal12 april 2022

Marktonderzoeksbureau Forrester Research ziet het dit jaar onverminderd zonnig in voor IoT.  Het verwacht onder andere dat in 2022 de combinatie van edge computing en IoT een flinke vlucht zal nemen. Het een en ander staat te lezen in een recent verschenen rapport van het bureau (‘Predictions 2022: Edge, IoT, And Networking‘, adviesverkoopprijs 795 Amerikaanse dollars).

In zijn verwachting dat edge computing en IoT saampjes meer navolging krijgt, staat Forrester niet alleen. Het bureau heeft goede hoop dat de combinatie van edge computing en IoT-toepassingen ervoor zullen zorgen dat er ook op duurzaamheidsgebied grote stappen kunnen worden gemaakt. Al was het alleen maar omdat die combinatie slimmer energiegebruik mogelijk maakt in gebouwen en steden.

Satellieten verdringen 5G

Daar waar de meeste marktvorsers 5G als dé opkomende draadloze netwerkinfrastructuur zien voor bijvoorbeeld IoT-oplossingen, heeft Forrester toch een andere visie. Het denkt dat de uitrol van 5G in buitengebieden en moeilijk bereikbare regio’s (lees: economisch niet interessant genoeg om daar 5G-infrastructuur uit te rollen) moeizaam zal verlopen. Dat kennelijke gat wordt – aldus Forrester – de komende maanden meer en meer opgevuld door aanbieders van datacommunicatie via satellieten. Al blijft het de vraag in hoeverre dat ook prijstechnisch interessant zal blijken.

Chiptekort hindert groei

Forrester zet wel een belangrijke kanttekening bij zijn positieve vooruitblik voor IoT: het wereldwijde computerchiptekort speelt ook hier parten. Zonder chips geen Internet of Things-toepassing, zullen we maar zeggen. En dat tekort zal in 2022 zomaar een vermindering van 10 tot 15 procent in de groei van de totale IoT-markt kunnen opleveren.