Glazen bol

Forrester voorspelt de IoT-trends voor 2017

by Paul7 november 2016

Wij weten het: het jaar is nog niet om. Dat duurt nog een paar maanden, al zijn de Kerst-markten bij diverse retailers al in ‘full swing’. De analisten bij het marktonderzoeksbureau Forrester zitten in ieder geval al met hun hoofd al in 2017. Zoals het hoort bij hun beroepsgroep. De marktvorsers hebben hun glazen bol ditmaal gericht op The Internet of Things. De belangrijkste voorspellingen? Security wordt nog belangrijker en cloud computing plus kunstmatige intelligentie spelen daarbij cruciale rollen. Oh ja, nog eentje dan: IoT-kennis bij ICT-medewerkers is ook een belangrijke voorwaarde.

Voor een luttele 495 dollar is het rapport ‘Predictions 2017: Security and skills will temper growth of IoT‘ bij Forrester te bestellen. Wie daar even geen budget voor heeft, kan hieronder gratis en voor niets de belangrijkste voorspellingen lezen. Als service van IoTJournaal.nl. Graag gedaan!

Voorspelling nummer 1: IoT-security

Er komen nog veel meer aanvallen via IoT-botnets op ons af. De recente incidenten zijn nog maar eenvoudige voorbeelden van wat hackers met IoT-botnets kunnen doen. Los van de grootschalige DDoS-aanvallen van de laatste tijd, is Liberia (het land) al door dergelijke ‘all out attacks’ verstoken geweest van internettoegang.

Voorspelling nummer 2: Cloud computing is dé voorwaarde voor IoT

Cloud computing zorgt er voor dat The Internet of Things op een kostenefficiënte manier door bedrijven en overheden kan worden toegepast. Tijd voor exploitanten van datacenters om daar op in te spelen.

Voorspelling nummer 3: Kunstmatige intelligentie zorgt voor betere toepasbaarheid van IoT

De informatie die door de diverse IoT-apparaten wordt vergaard, moet uiteindelijk worden geanalyseerd en op waarde worden geschat. Gezien de enorme hoeveelheid aan IoT-informatie, is het voor mensen nauwelijks meer te bolwerken. Kunstmatige intelligentie moet hier voor de oplossing zorgen.

Voorspelling nummer 4: Blockchain wordt voor IoT een belangrijke transactie-technologie

Blockchain kennen wij al van de virtuele valuta bitcoin. Het is de technologie die tal van sectoren (denk aan de financiële branche) een aardige optater kan geven. Ook The Internet of Things gaat – zo voorspelt Forrester althans – van blockchain-technologie profiteren.

Voorspelling nummer 5: De netwerkstandaard voor IoT? Dat wordt lastig kiezen

Het wordt het komende jaar niet makkelijk om als organisatie te kiezen voor die ene standaard op het gebied van draadloze Iot-communicatie. Wat gaat het worden? LoRa, SIGFOX of NB-IoT? Een lastige keuze.

Voorspelling nummer 6: IoT-certificatie wordt een belangrijk iets

Cisco, IBM, Microsoft en andere marktpartijen gaan in 2017 hun uiterste best doen om certificering voor IoT bij hun partners te bewerkstelligen. Wat goed is en jammer is. Want er komt vooralsnog geen industriebrede certificering waarmee organisaties een merkonafhankelijke IoT-partij kunnen selecteren. Al komen er volgend jaar wel verdere pogingen van diverse leveranciers (zoals Rockwell Automation en Cisco) om iets dergelijks van de grond te krijgen.

Voorspelling nummer 7: Mobiele communicatie is essentieel voor IoT

Draadloze mobiele datacommunicatie is dé belangrijke factor waardoor The Internet of Things tractie krijgt. Ook als het gaat om de consumentenmarkt. En dan heeft Forrester het over zaken als wearables (smartwatches) als domotica en virtuele assistenten.