Samsung Galaxy S10 5G

Futurum Research: Dit is de impact van 5G op IoT

by Redactie IoT Journaal20 maart 2019

De naderende komst van 5G, de snellere opvolger van het huidige 4G-netwerk voor draadloze communicatie, houdt de gemoederen aardig bezig. Hier en daar is er op onze aardbol al een commercieel 5G-netwerk actief, maar dat zijn uitzonderingen. In Nederland moet er nog tot 2020 worden gewacht, als wij de operators hier mogen geloven. Wat maakt 5G nou zo’n belangrijke technologie? Het is meer dan ‘alleen maar’ een snellere manier om mobiele data van A naar B te krijgen. Het wordt bijvoorbeeld gezien als hét hulpmiddel om grote en complexe IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken te faciliteren. Het Amerikaanse marktonderzoeksbureau Futurum Research heeft, bij monde van zijn principal analist Daniel Newman, de impact van 5G eens op een rijtje gezet.

De meest recente editie van het Mobile World Congress in Barcelona stond in het teken van 5G en IoT. Dat heeft Daniel Newman van Futurum Research ook vast weten te stellen tijdens zijn bezoek aan het jaarlijkse mondiale feestje van de mobiele (data)communicatiebranche. Na het horen en zien van de diverse keynote presentaties en verschillende gesprekken met marktpartijen op het MWC 2019, kwam hij tot de conclusie dat 5G een behoorlijk grote impuls geeft op grofweg vijf gebieden, die toevalligerwijs alle met Internet of Things te maken hebben. Newman deelde zijn visie met de redactie van IoTJournaal. En wij delen het weer met u.

Zelfrijdende auto

Wellicht bent u de berichtgeving over de zelfrijdende auto al een beetje moe. Er wordt immers veel over geschreven (IoTJournaal maakt zich daar ook schuldig aan), maar tot dusver zijn die autonoom rijdende voertuigen nog niet op de wegen te bekennen. Dat gaat veranderen, voorspelt Daniel Newman. Dankzij de komst van 5G. De lage latency van deze standaard voor mobiele (data)communicatie is essentieel voor het functioneren van zo’n slimme auto. Latency is de vertraging die een signaal oploopt tijdens het transport in ‘t netwerk. Ook helpt het feit dat 5G een groter aantal gelijktijdige mobiele verbindingen ondersteunt: 1 miljoen aangesloten apparaten per 0,38 vierkante mijl (circa 0,61 vierkante kilometer). Ter vergelijking: 4G ondersteunt maximaal 2.000 verbonden apparaten per 0,38 vierkante mijl.

Slimme steden

Wat voor de zelfrijdende auto geldt, gaat ook op voor de ‘smart city‘. Daniel Newman wijst ook hier weer op een lagere latency en de ondersteuning van een groter aantal gelijktijdige verbindingen. Hij stipt ook aan dat 5G als de ideale backup (of zelfs vervanging) van vaste netwerkinfrastructuur kan dienen. Eén voorbehoud: om met 5G allerlei IoT-hardware aan te sturen, zal het energieverbruik van dergelijke 5G-ondersteunende apparatuur flink moeten dalen. Hetzelfde geldt overigens ook voor de prijs van de hardware. Kwestie van tijd, aldus de marktonderzoeker.

Industry 4.0

Tegenwoordig is het aantal ‘slimme fabrieken‘ niet meer op een paar handen te tellen. De maakindustrie heeft het verslimmen van zijn productiefaciliteiten en masse omarmd. De voordelen zijn dan ook zichtbaar groot. Al was het alleen maar omdat de IoT-sensoren in machines voorspellend onderhoud mogelijk maken, wat weer een stevige kostenbesparing oplevert. Nog even los van de mogelijkheden die IoT biedt om andere omzetstromen te vinden en de logistieke keten te optimaliseren. De 5G-voordelen die van toepassing zijn op zelfrijdende auto’s en smart cities, gelden ook voor de slimme fabrieken. Daar komt nog eens bij dat de grote down- en uploadsnelheden van 5G er ook nog eens voor zorgen dat andere technologieën – zoals Augmented Reality – ook echt zijn te gebruiken op de fabrieksvloeren. En het maakt daarnaast ook de toepassing op grote schaal mogelijk van zogenoemde ‘co-bots’, ecosystemen van samenwerkende robots.

Augmented en Virtual Reality

5G gaat ervoor zorgen dat Virtual Reality en Augmented Reality alledaagse zaken worden. Althans dat is de stellige overtuiging van Daniel Newman. Hij wijst ook hier weer op de drie belangrijkste voordelen van 5G (lage latency, aantal gelijktijdige connecties en hoge snelheden). Toevalligerwijs zijn dat ook bepalende factoren voor AR en VR. Newman verwacht dat binnen een paar jaar AR en VR overal in het dagelijkse leven opduiken: van huishoudens tot voertuigen en werkomgevingen.

Edge Computing

Het massale gebruik van 5G in zaken als zelfrijdende voertuigen, zorgt er ook voor dat edge computing een stevige vlucht zal nemen. Voor bepaalde Internet of Things-toepassingen voldoet de dataverwerking in de cloud niet. Zo kan vertraging in de datacommunicatie (‘latency’) met het datacenter funest zijn, zoals het geval is bij de autonoom rijdende auto. In andere gevallen gaat het om grote hoeveelheden data die naar de cloud worden gestuurd (zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken om maar eens twee voorbeelden te neomen). Daar moet vervolgens real time worden bekeken welke informatie inderdaad relevant is. Om die tekortkomingen van cloud  computing te adresseren, is enige tijd geleden ‘edge computing’ bedacht: je zorgt voor de dataverwerking dichtbij de betreffende IoT-oplossing. Daarmee ontlast je het netwerk én ‘t datacenter, terwijl er ter plekke relevante data wordt uitgezocht en (in sommige gevallen) acties in gang worden gezet.