Gartner: IoT vraagt om nieuwe generatie analytics software

by Paul15 november 2016

In 2020 zal meer dan de helft van alle nieuwe business processen en zakelijke systemen van enige omvang een IoT-element herbergen. De analyse van de immense hoeveelheid data afkomstig van IoT-toepassingen zorgt voor nieuwe en grote(re) uitdagingen. Dat stelt marktonderzoeksbureau Gartner.

“We zien dat de IoT-data complexer zijn dan de ‘klassieke’ informatie die door ICT-systemen wordt gegeneerd. En daarmee wordt ook de complexiteit van de data-analyse groter”, zegt Jim Hare, research director bij Gartner. “Je ziet dat de input voor IoT-analytics wordt gegeneerd door een omvangrijk aantal uiteenlopende systemen: van machines, medische apparatuur tot omgevingssensoren. De uitdaging zit hem ook in hoe die data moet worden beheerd en opgeslagen.”

Combinatie en integratie

Volgens Gartner-topman Hare zorgt de opmars van IoT voor een flinke verandering in de markt voor analytische software. “Tot dusver werd analytics gebruikt voor een aantal verschillende doeleinden, zoals rapportages, diagnostiek en het kunnen doen van voorspellingen. IoT-analytics vereist een combinatie van al die zaken, inclusief de analyse van nieuwe typen data. Denk daarbij bijvoorbeeld aan streaming data afkomstig van real time doorgifte door sensoren.” Hare ziet nood aan een nieuw type van analytics-software. Dergelijke programmatuur moet gedistribueerd kunnen werken, zodat een deel van de dataverwerking al op locatie kan gebeuren. Verder denkt hij dat de nieuwe analytics-software in vergaande mate geïntegreerd moet worden in operationele systemen en systemen voor business proces management.

Zoals het Gartner betaamt, heeft het bureau het een en ander in een keurige infographic verwerkt. Eyecandy!

iot_gartner_bigdata