Future Toekomst

Gartner laat licht schijnen over Top Trends in 2017

by Paul14 november 2016

Het is die tijd van het jaar weer. De diverse feestdagen staan voor de deur, over een maandje komt de Oudejaarsconference op tv en met een beetje geluk kleurt het zo rond Kerst een paar dagen wit van de sneeuw. En het is ook de tijd van de vooruitblikken door marktonderzoeksbureau’s. Forrester beet op IoTJournaal het spits al af. Nu is het de beurt aan Gartner. Hoe 2017 er volgens hen uit gaat zien? Heel veel The Internet of Things en massa’s Artificiële Intelligentie (AI).

De marktvorsers van Gartner hebben de technologische trends voor volgend jaar gemakshalve in drie hoofdthema’s opgedeeld: Intelligent, Digital en Mesh. Wij lichten het hoofdstuk ‘Intelligent’ er voor u uit.

Intelligent

Artificiële Intelligentie en Machine Learning gaan het helemaal maken in 2017. Als is het wel zo dat wij slechts aan de vooravond staan van wat er uiteindelijk mogelijk wordt dankzij zelflerende software, neurale netwerken, deep learning en de real time verwerking van ‘vreemde input’ zoals gesproken taal. Organisaties kunnen het beste volgend jaar starten met (al dan niet kleinschalige) experimenten op dit gebied. Ook is het handig om alvast na te denken over de toepasbaarheid van deze technologieën in concrete bedrijfsscenario’s.

Intelligente apps rukken volgend jaar in toenemende mate op. Zij zullen bijvoorbeeld in de gedaanten van Virtual Personal Assistents (denk aan verbeterde versies van Apple’s Siri) op de markt komen. De apps moeten het leven van alledag vergemakkelijken door vervelende klusjes (zoals het prioriteren van e-mail) af te handelen. En ook zullen intelligente programma’s er voor zorgen dat softwaremolochen zoals ERP-systemen eindelijk makkelijk bedienbaar worden. Tenminste: dat hoopt Gartner dan.

Intelligente dingen zoals robots, drones en zelfrijdende auto’s zullen in 2017 niet alleen in diverse modellen en uitvoeringen op de markt komen. Zij gaan ook de nodige impact hebben op andere sectoren en nieuwe (digitale) business modellen mogelijk maken. Volgens Gartner komen er ook netwerken van intelligente dingen die onderling – zonder tussenkomst van mensen – met elkaar communiceren. Dat is Nagenoeg een vereiste om bijvoorbeeld een succesvol ecosysteem van zelfrijdende auto’s te krijgen.

Alle Gartner-voorspellingen voor 2017 in een overzichtelijke infographic zien? Kijk hier beneden maar!

Gartner 2017 Top Trends