Gartner over IoT: Dit zijn de populairste toepassingen

by Redactie IoT Journaal10 februari 2021

Natuurlijk moet je als organisatie van de eigen kracht uitgaan. Maar het is ook handig om te weten wat de concurrentie doet. De Amerikaanse marktonderzoeker en techanalist Gartner geeft op gezette tijden dergelijke inzichten, gericht op specifieke technologieën. Zoals IoT. In het rapport ‘Internet of Things: Where Your Competitors Are Investing’ wordt een dergelijk doorkijkje geboden. Het rapport, is gratis te downloaden via IoT Journaal (11 pagina’s, 160 Kb, PDF).

Wat de analisten van Gartner betreft, is de Digital Twin (een digitale kopie van objecten of verzamelingen van objecten) één van de toepassingen waarin de toegevoegde waarde van IoT als basistechnologie het duidelijkst is. Die mening wordt gedeeld door een groot aantal organisaties, zo blijkt uit onderzoek van Gartner. Het bureau vroeg 512 CIO’s wereldwijd naar hun plannen of gedane investeringen op dat gebied. Slechts 3 procent van hen was niet van plan geld uit te geven aan Digital Twin-projecten. En maar 1 procent had nog nooit gehoord van Digital Twins.

Gartner IoT Digital Twin

Volwassen geworden

Dat IoT als technologie inmiddels aardig ingeburgerd is en niet meer in een experimenteerfase verkeert, blijkt (aldus Gartner) ook uit het feit dat veel organisaties zogenoemde ‘Key Performance Indicators‘ (in goed Nederlands: ‘Kritieke Prestatie-indicatoren’ of ‘Kritieke succesfactoren’) toepassingen voor hun IoT-projecten. Maar liefst 54 procent van de bevraagde CIO’s houdt de IoT-toepassingen in de gaten met behulp van KPI’s. Maar 1 procent van hen zegt dat hun IoT-oplossingen niet langs een KPI-meetlat worden gehouden.

Gartner IoT KPI