Groei Geld IoT

Gartner verwacht explosieve groei machine-to-machine transacties

by Redactie IoT Journaal30 augustus 2021

Apparaten die via het internet met elkaar zijn verbonden, kunnen niet alleen sensordata met elkaar uitwisselen. In principe kan IoT-hardware ook andere zaken onderling regelen. Zoals financiële transacties. Zonder dat daar nog een menselijke hand bij hoeft te komen kijken. Het gerenommeerde Amerikaanse marktonderzoeks- en adviesbureau Gartner voorspelt een gouden toekomst voor het ‘machinaal zakendoen’. Het heeft er onlangs zelfs een ‘Business Quarterly’-artikel voor CxO’s aan besteed. Het document is gratis te downloaden via IoT Journaal (5 pagina’s, 103 Kb, PDF).

Gartner is nogal optimistisch over de grootte van de markt voor machine-to-machine transacties. Zonder in echte details te treden, spreekt de marktvorser al van ‘a trillion-dollar business’ wereldwijd. Naar euro’s vertaald, zou het daarmee gaan om ruim 847 miljard euro. Gartner denkt dat de markt met een jaar of negen vanaf 2021 een dergelijke omvang zal bereiken.

Voorbeelden van machine-to-machine transacties zijn er te over: Gartner ziet onder andere slimme spraakassistenten automatisch pakken melk bestellen als de slimme koelkast signaleert dat de melk bijna op is. Een ander voorbeeld is de connected car: de auto die zelf een afspraak maakt met de garage om een bandenwissel te doen én ook direct afrekent. Zonder dat de autobezitter daar iets voor hoeft te doen. Behalve een machtiging voor de auto op zijn bankrekening te geven. Overigens is het hier en daar al zover, aldus Gartner. Printers van het Amerikaanse HP zijn bijvoorbeeld nu zelf in staat nieuwe inktpatronen of toner te bestellen. Zonder dat de eigenaar daar ook maar iets voor hoeft te doen. Gartner voorspelt dat machine-to-machine transacties ook nieuwe bedrijven met een nieuw business model in nieuwe marktsegmenten tot gevolg zullen hebben (wat het bureau ‘Blue Ocean’ noemt).

Gartner Machine to Machine transacties