Schaatsen op het Internet of Things

Gastblog Désiré Timmermans: ‘Schaatsen op het Internet of Things’

by Redactie IoT Journaal8 januari 2018

De redactie van IoTJournaal krijgt dagelijks mailtjes, appjes en zelfs aloude sms-berichten met de vraag of er een gastblog kan worden aangeleverd. Dat is bijzonder prettig, mogen wij wel zeggen. En toch lukt het niet iedereen om een gastblog te publiceren op IoTJournaal. Waarom? Omdat het bijvoorbeeld te commercieel is (WC-Eend in het kwadraat) of omdat de schrijfstijl nog wat verbetering nodig heeft. In beide gevallen wil de redactie wel de helpende hand bieden. Zo zijn wij namelijk ook. In het geval van onze meest recente gastblogger was alleen wat kleine bijsturing nodig. En dan heb je ook wat: Désiré Timmermans, IBM-veteraan en sinds kort onafhankelijk Digital Transformation Expert, vergelijkt IoT-implementaties met schaatsen. Hoe Nederlands kun je het hebben?

Wie probeert er nu toch op de zijkant van een stalen plaat te gaan staan en zich daarop voort te bewegen? Dat lijkt in eerste instantie gekkenwerk, totdat je volleerde schaatsers snel ziet voortbewegen op het gladde ijs. Het Internet of Things brengt, evenals de uitvinding van de schaats, voordelen met zich mee. Het gebruik van sensoren die data genereren, en methoden om deze data te analyseren, biedt mogelijkheden om bedrijfswaarde te creëren.

Hoe gaan we om met het ‘gladde ijs’ van het Internet of Things? Hoe zetten we producten en diensten in de markt die waarde toevoegen voor potentiële klanten? Hoe leer je schaatsen op het Internet of Things?

Persoonlijke transformatie

De eerste schaatsers waren in staat om zichzelf te transformeren. Zij wijzigden hun kernovertuigingen, waardoor zij anders leerden handelen. Het innoveren van het voortbewegingsproces door te leren schaatsen, is enigszins te vergelijken met innoveren in het digitale tijdperk.

Succesvolle digitale leiders zijn ook in staat om zichzelf te transformeren en weten  deze vaardigheden over te brengen op hun bedrijf. Zij laten zich niet afschrikken door onzekerheden. Dat is ook een kwaliteit van schaatsers, anders zouden er geen Elfstedentochten zijn.

De onzekere eerste stappen

Schaatsen moet je leren, dat gaat niet vanzelf. De eerste uitdaging waar je voor staat is om op schaatsen te staan en in balans te blijven. Je kunt gebruik maken van rubber matten die schaatsbanen vaak hebben. Door op je schaatsen (met beschermers om de ijzers) over de matten te lopen, kun je enigszins leren om in balans te blijven.

Iedere innovatie inspanning gaat gepaard met onzekere eerste stapjes. Het helpt dan niet om uitsluitend te investeren in technologieën en methoden die zich al bewezen hebben. Je richt je dan op voorspelbaarheid, en dat belemmert je om nieuwe dingen eigen te maken. Omarm onzekerheid en wees bereid nieuwe dingen te leren. Dat vereist aan de slag te gaan met nieuwe technologieën en nieuwe methoden. Vertrouw er net als een beginnende schaatser op, dat het uiteindelijk zal lukken om vooruit te gaan op glad ijs.

Evenwicht bewaren

Als je op het ijs stapt is het belangrijk om ontspannen te bewegen en de juiste schaatstechniek te leren. Je kunt je in eerste instantie vasthouden en voorzichtig een beetje op je schaatsen over het ijs lopen, waardoor je gevoel krijgt voor het ijs. Door vervolgens geduldig te oefenen om vloeiend te bewegen leer je steeds beter om je evenwicht te bewaren.

Zoals het bij het schaatsen belangrijk is om je lichaam te ontspannen, is het belangrijk dat bedrijven niet verlamd raken als gevolg van de onzekerheden in het digitale tijdperk. Het heeft geen zin om energie te steken in het verminderen van onzekerheid. Het gaat erom dat je leert om te gedijen ondanks onzekerheid. Je wilt leren schaatsen op glad ijs.

Steek energie in onderzoek naar IoT technologieën die van grote invloed zullen zijn op de lange termijn (o.a. keuze van platformen, data verzameling en analyse methoden), leer hun betekenis in te schatten en de veranderingen die dit in de markt veroorzaakt. Weeg risico’s en rendement van de verschillende opties af. Selecteer deze opties, met als doel om daar de kerncompetenties van het bedrijf van te maken.

Voortgaan

Als je eenmaal op schaatsen een beetje je evenwicht kunt bewaren, dan is het de kunst om vooruit te bewegen. Door op één been te leunen en met het andere been diagonaal af te zetten, beweeg je naar voren. Door hetzelfde te doen met het andere been ontstaat een schaatsslag. Op het moment dat je voelt dat je gaat vallen buig je iets door je knieën om je evenwicht te herstellen.

Bij het schaatsen is het makkelijker om je evenwicht te bewaren naarmate je sneller gaat. Dit geldt ook voor innoveren met het IoT. Langzaam innoveren, het zogenoemde traditionele incrementele denken, brengt het risico met zich mee dat ideeën snel achterhaald zijn in de digitale wereld, waardoor het bedrijf er dus geen voordeel mee kan behalen.

Richt je op baanbrekende ideeën om bedrijfswaarde te creëren. Experimenteer met de gekozen opties, leer daarvan en herhaal dit proces (experiential learning). Dit is de manier waarop schaatsers leren schaatsen en hoe innovatieve bedrijven baanbrekende oplossingen vinden. Bouw bijvoorbeeld een prototype, leg dit voor aan klanten, meet de resultaten, analyseer de data en leer daarvan. Methoden als lean startup, minimum viable product en het exploreren en visualiseren van IoT data, kunnen ondersteuning bieden.

 Vallen en opstaan

Vallen hoort bij het schaatsen, dus laat je daar niet door ontmoedigen. Door op een goede manier te leren vallen, raak je niet geblesseerd en kun je op het ijs blijven. Als je valt en op het ijs ligt, dan dien je op te leren staan.

Vallen en opstaan bij het innoveren met IoT zijn eveneens belangrijk. Als een IoT experiment uitwijst niet succesvol te zijn, hoe ga je daar dan mee om? Is de bedrijfscultuur in staat om incidenteel falen te belonen, in plaats van af te straffen?

Door goed te leren vallen en op te staan gedurende je IoT transformatie inspanningen, ben je in staat om het risico op financiële blessures in te perken en kansen te benutten.

Snelheid ontwikkelen

Snelheid ontwikkel je met schaatsen door het ijzer van de schaats zoveel mogelijk vooruit te laten wijzen en krachtig af te zetten van het ijs.

Snel innoveren met IoT is mogelijk door creativiteit te stimuleren. Succesvolle leiders spelen een actieve rol bij het ontwikkelen van een bedrijfscultuur die het nemen van risico’s en ontdekkingen aanmoedigt. Bedrijven die snelheid aanmoedigen én incidenteel falen belonen, zijn beter toegerust om te slagen in de digitale wereld.

Trainen

Goed leren schaatsen, dat wil zeggen een goede techniek ontwikkelen waardoor je met hoge snelheid over het ijs kunt voortbewegen, vraagt veel oefening.

Succesvol leren innoveren met IoT vraagt eveneens om de nodige training. Des te beter digitale leiders goede transformatie technieken weten te ontwikkelen, des te groter de kans op het snel omzetten van IoT innovaties in bedrijfswaarde.